ГДБОП пак погва Арена и Замунда

OFFNews 06 декември 2011 в 17:08 2781 0

Арена и Замунда са сред най-големите торент сайтове в света и българските интелектуални собственици се принуждават да им плащат, за да предпазят продукта си от безплатно качване в интернет. Това каза днес шефът на отдел „Компютърни престъпления“ на ГДБОП Явор Колев на конференция в хотел „Радисън“.

Според Колев „наглостта на кибер престъпниците е стигнала дотам, че те придобиват печалби от реклама“.

За пример е даден „Тандем Филмс“. Компанията слага банери в Арена, за да може филмите й да не се качват в сайта. Колев казва обаче, че едновременно с това „Тандем Филмс“ се оплаквали, че били изнудвани от сайтовете.

„Необяснимо е защо няма непримиримост към тези два пиратски сайта. Тези хора печелят от пиратството и ползват парите, за да наемат скъпо платени адвокати, които да ги защитават в съда.“

„В България интернет тъговията придобива много уродливи форми, защото се продават масово фалшиви стоки. Много малко са тези сайтове, които продават качествени стоки", продължи Колев, давайки пример със собственик на сайт, който продавал фалшиви виагра, анаболи и други медикаменти. Човекът продължил да продава стоките, дори след като бил задържан през януари, възползвайки се от бавната съдебна система.

„Отново го хванахме през септември. Тогава беше организирал работата си на едно по-тайно място в столичен квартал. Иззехме отново същите компютри и в момента той е свалил наглото предлагане на продукти от сайта си, но ако му се обадите по телефона, ще ви предложи същите неща“, гневи се Колев.

„Ще убием интернет търговията преди да се е родила. В началото на годината успяхме много мощно да натиснем такива нелегални платформи, първо ги предупредихме, те продължиха, досъдебните производства обаче се бавят", завърши Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!