Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

Гавраил празнува имен ден за първи път тази година

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2022 в 05:58 388 0

Църквата почита днес свети Гавриил Лесновски, един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Гаврил празнува имен ден днес за първи път тази година, ще черпи и на Архангеловден, и на 26 Март - Събор на Св. Архангел Гавриил.

Светецът е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в македонското с. Осиче, родителите му били богати и той добро образование. Сгодили го за невяста от добър род, тя обаче починала преди сватбата. Тогава Гавриил постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, той построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина в Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самият той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица.

След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови