Галин Цоков: Входното ниво на деветокласниците следващата учебна година ще е на компютри

Според образователния министър лошите резултати от PISA се дължат на учебните програми, които не са ориентирани към компетентности, и COVID-19

OFFNews 21 януари 2024 в 21:12 6719 0

Цоков

Снимка БГНЕС

Галин Цоков

Входното ниво за 9 клас ще е ориентирано към практиката и на компютри следващата учебна година, обяви просветният министър Галин Цоков пред бТВ.

Като причина за лошото представяне на деветокласниците в изследването на PISA, според което повече от половината от българчетата на тази възраст са функционално неграмотни, той изтъкна, че учебните програми не са ориентирани към компетентности. Другата причина е, след пандемията от COVID-19 част от учениците се чувстват аутсайдери в класната стая.

С продажбата на електронната платформа "Школо.бг" на британска компания няма да има изтичане на данни на родители, ученици и учители. Гаранции на МОН дали от Комисията за защита на личните данни, увери Цоков.

Преди дни образователното министерство сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни, които трябва да проверяват продажбата на "Школо" на британска компания, защото с електронен дневник работят повечето български училища.

Въпреки това Галин Цоков е на мнение, че продажбата може да доведе до повече успех в процеса на дигитализация, "който се опитваме да постигнем в системата".

Министърът бе категоричен, че никога не е обсъждано отпадане на емблематичното стихотворение на Иван Вазов "Аз съм българче", което се изучава още от 1-ви клас.

Той не отговори категорично на въпрос дали се вижда и в следващия кабинет при ротацията.

"Това, върху което сме съсредоточени в момента в МОН, е да свършим още няколко неща, които през февруари да станат част от изпълнението на правителствената програма - промени в Закона за предучилищното и училищното образование, в Закона за висшето образование. Има обществен консенсус, че образователната система трябва да се промени и кой ще е министър на образованието и науката след 5 март може би не е от толкова важно значение. Ако министър (Николай) Денков стане министър на образованието и науката, това ще е добре за процеса на промяна", посочи Галин Цоков.

По думите му досега не е имало разговор с Денков кой ще е просветен министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика