Фондация предлага промени в Семейния кодекс за бащинството

OFFNews 18 декември 2023 в 13:36 1421 1

семеен кодекс

Снимка Getty images

Фондация "За споделено родителство" предлага промени в Семейния кодекс, с които при бракоразводните дела бащинството да се третира аналогично на майчинството.

Предлага се да се установи минимален гарантиран период за времето, прекарано от детето с всеки родител, без да може съдът да определя време под тази минимална граница, съобщи БНР.

Ръководителят на неправителствената организация Слави Несторов анонсира и предстоящ протест на 26 декември в София. Проявата ще отбележи Деня на бащата и ще постави акцент върху проблема с така нареченото "родителско отчуждение" при децата на разведените и разделени родители.

"Аз лично допреди 2 г. не знаех за подобно нещо. Не знаех за термините "родителско отчуждение". Не знаех, че толкова деца страдат, че толкова майки и бащи страдат заради това, че не виждат децата си, защото за един родител най-тежкото нещо е, когато не вижда детето си, когато не вижда как то израства, когато не е част от живота му. Затова искам да привлекат повече внимание и се надявам, че протестът ще бъде първата крачка към общественото припознаване на този проблем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!