Фондация Четири лапи призова за Нова година без фойерверки

OFFNews 14 декември 2021 в 16:56 1843 0

2

За Нова година без пиратки и фойерверки призова фондация "Четири лапи".

Международната организация за защита на животните започна кампания под надслов "Красивото за нас е ужасяващо за тях" с апел за отговорно празнуване.

"Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите Всяко куче и котка може да изпадне в панически страх при гърмежите, съпътстващи идните празнични дни", пишат те.

Признаците, по които можете да разпознаете тревожната реакция на животните, са учестеното дишане, загуба на ориентация и повишено слюноотделяне.

При разходка в дните около Коледа и Нова година се препоръчва животните да се извеждат на повод с поставен медальон с телефон на собственика поради риск от изгубване на домашните любимци, които могат да избягат, подплашени от гърмежите.

Бездомните животни са изложени на същия риск и могат да проявят нетипично за тях поведение, например да изскочат на пътното платно. "Стресът, който животните преживяват може да отключи трайни психични проблеми", обяснява д-р Надeжда Мечева, ръководител на клиниката за бездомни животни към "Четири лапи".

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Животните изпадат в неутешима паника.

Научете повече за инициативата тук.

Кампанията може да бъде подкрепена чрез използването на хаштага #soundoff и гифа: https://giphy.com/fourpawsbulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови