Фестивал "Граждански Будилник 2021": Да поставим правата на сцената

Събитието е на 26 август, от 16:00 часа, Лятна сцена в Борисова градина

OFFNews 23 август 2021 в 10:07 2618 0

Фестивалното лято в сърцето на столицата е в разгара си. След Фестивала на социалното предприемачествоБългарски център за нестопанско право акцентира върху друга значима тема – човешките права през погледа на изкуството. Тази година 90 артисти от страната и чужбина се включиха в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство "Граждански Будилник 2021".

След като виртуалната публика избра своите фаворити в категориите Илюстрация, Фотография и Текст, дойде ред да разберем кои са тазгодишните автори и техните произведения, които професионалното жури отличи. Чрез темата на конкурса беше провокиран творческият поглед на артистите върху дигиталното презареждане на правото ни на сдружаване, на мирни събрания (протести) и свобода на словото. И как всъщност се случва упражняването на тези права във виртуалния свят.

Кои са отличените творби и техните автори ще стане ясно на Фестивала "Граждански Будилник 2021". Събитието ще се проведе на 26 август 2021 г., от 16:00 до 22:00 часа, пред Лятната сцена в Борисова градина, София. Входът е свободен.
Организаторите са подготвили набор от музикални, танцови, творчески и гражданско-образователни активности, подходящи за малки и големи. Ето и акценти от фестивалната програма:

16:00 – 16:30 | РАБОТИЛНИЦА DRUM CIRCLE С ЯМБАДОН
Под ритъм насоките на талантите от Ямбадон ще се създаде музикален кръг с ударни и перкусионни инструменти, който ще покаже колко сила и какъв живец се крият в ритмичното сдружаване.

16:40 – 17:10 | РАБОТИЛНИЦА ЗА АФРО ТАНЦИ С МАРИЯ КОСА
Кой каза, че трябва да летим до Африка, за да се потопим в енергичната танцова култура на горещия континент? Там, където има ритъм, се ражда и танцът. В улавянето на неговата енергия ще помогне Мария Коса и нагледно ще покаже как чрез изкуството говори за солидарност.

17:20 – 17:50 | РАБОТИЛНИЦА ЗА SWING ТАНЦИ СЪС SWING SOCIETY
Лени и Миро от Swing Society ще ни обединят в пулса на едни от най-енергичните и забавни танцувални стилове. Ще демонстрират как се танцува на суингинг джаз музика заедно с партньор с първи стъпки в най-популярния суинг танц - Линди Хоп.

18:00 – 19:00 | ТВОРЧЕСКИ АКТИВНОСТИ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК ЗА ПРЕСЪЗДАВАНЕ НА ПРАВА И ИГРАТА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“

В трите творчески ъгъла около Лятната сцена успоредно ще се проведат 5 тематични активности:

РИСУВАНЕ – Всеки любител на рисуването ще има възможност да сподели своето виждане за гражданските ни права, като на специална картичка „довърши“ или „продължи“ историите на илюстрации, наградени в предходни издания на конкурса.
СНИМАНЕ – Под зоркото око на граждански активния фотограф Тихомира Методиева – Тихич всеки, екипиран с камера или смартфон, ще получи инструкции как да открие примерите на сдружаването около нас и да ги улови през обектива си в парковата обстановка.
ПИСАНЕ – В дума, стих или хайку ще може да запишете своето послание за значимостта на сдружаването, мирните протести и свободата на словото върху стената на Гражданския Будилник. Вдъхновение може да почерпите от дебата за гражданските ни свободи, който ще развихрят студентите по право от ELSA Bulgaria.

Игра за малки и големи „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ – Потърсете жълтото петле на Гражданския Будилник около фестивалната зона и научете какво означават правата на сдружаване, на мирните събрания и свободата на словото през примери от живия живот. За открилите отговорите на всички загадки ще има и специални награди!
ЗАБАВНИТЕ ИГРИ НА ТРОТОАРА - ако сте фенове на зарибяващите настолни игри в голям формат, не пропускайте да минете и през ъгълчето на Читалище ТРОТОАРА и да покажете в коя игра сте мастър.

19:00 – 20:00 | НАГРАЖДАВАНЕ НА АВТОРИТЕ В КОНКУРСА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ 2021
На церемония, водена от Ива Дойчинова и Евелина Павлова от Triple E.Y.E Project, ще бъдат обявени отличените артисти и техните творби в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство. На събитието ще бъдат изтеглени и победителите в томболата от онлайн гласуването на публиката. Ще има награди и за най-активните участници във фестивалните занимания.

20:00 – 21:30 | КОНЦЕРТИ

20:00 | ACOUSTIC SOUL JAZZ BAND – помните ли работилницата по суинг танци от по-горе? Тук ще е времето да упражните наученото с джипси суинг джаз бенда под мекия глас на френския акордеон. Чуйте част от това, което ви очаква.

20:50 | THE CASE – те са млада, различна и енергична банда. Свирят тонове авторски рок парчета с фюжън елементи. Чуйте ги тук.

Детайли с елементите от фестивалната програма може да следите във Фейсбук събитието.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. и Фондация „Америка за България“ и в партньорство със Загорка АД.

Медийни партньори на събитието са OFFNews, Triple E.Y.E Project, Списание 8 и НПО Портала.


_____________________
Автор на заглавната илюстрация „Заразно добро“ е Таня Божинова, отличена в категория „Илюстрация“ на конкурса „Граждански Будилник“ за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови