Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Ферма със 17 000 животни в област Силистра е засегната от Африканска чума по свинете

Констатирани са и ново огнище в област Русе, и нов случай при диви прасета в област Велико Търново

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2019 в 20:47 3630 1

Снимка babh.government.bg

Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

БАБХ потвърди и едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г. огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла.

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови