Фандъкова: Жълтите павета пред парламента бяха наредени безобразно

OFFNews 08 януари 2023 в 16:55 5114 2

Съвместна инспекция на жълтите павета

Снимка МРРБ - пресцентър

Фандъкова се отзова на поканата на Шишков да направят съвместна инспекция на жълтите павета

Кметът на София Йорданка Фандъкова се отзова на поканата на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да направят съвместна инспекция на жълтите павета в центъра на столицата.

Големият проблем на 2023 г. за София е да направим така, че да не загубим европейските пари и да направим ремонтите и всички строителни дейности да бъдат извършени качествено, да имат смисъл и да отидат при хората. А проблемите се решават тогава, когато се признават, каза регионалният министър.

Целта на проверката е да уточним пред медиите сроковете и кога ще има яснота дали проблемът е технологочен или не. На второ място - как и кога ще бъде отстранен проблемът, заяви още Шишков.

Според него най-притеснителното е, че не е получен отговор за технологията, която е необходима, за да бъде решен проблемът:

„МРРБ иска да помогне, да можем да платим всички пари на Столична община и ние наистина правим всичко възможно за решаване на проблема. Искам да уточним кога на практика ще бъде коригиран, за да бъде завършен успешно ремонта“.

Фандъкова: Няма да допусна повече експерименти на място с жълтите павета

Йорданка Фандъкова каза, че "жълтите павета" в участъка пред Народното събрание са били наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени.

Няма да допусна повече експерименти на място с жълтите павета, затова още от първите дни направихме експертен съвет, заяви кметът на София.

Тя уточни, че експертната група е препоръчала определен начин на подреждане и да се направи тестов участък на площадка, на която се съхраняват паветата. Този тестов участък в момента се изработва, добави Фандъкова.

Участъкът, в който се намираме, представлява 1,5 % от целия проект и стойността му е 204 хил. лева, като нито един лев от тези пари не са платени, твърди кметът на София.

Ще бъде платено, когато всички са сигурни, че работата е извършена качествено, увери Йорданка Фандъкова.

Регионалният министър твърди, че столичният кмет вече е поискала плащане за ремонтните дейности в района на ул. „Граф Игнатиев“.

„Видях в петък, че имаше започнал вече ремонт, т.е. отстраняване на дефектите. За съжаление, при този ремонт наистина има големи проблеми“, коментира той.

Според него в рамките на коледните празници София е била празна, а времето - подходящо за ремонти работи, но за съжаление тези 15 дни са били пропуснати като възможности за ремонт.

"Това е заданието, не може да изпълним друго"

Боян Делчев, изпълнителен директор на фирмата изпълнител „Трейс Груп Холд” АД, заяви, че ремонтираният от тях участък не е имал пътна основа, затова те са изпълнили проекта в зададения им вид:

„Беше изпълнена технология за паважни настилки, които не са за тежко движение. Това е заданието, не може да изпълним друго”.

Според него движението пред Народното събрание не е пешеходно. Затова се работи върху друга технология.

„Подготвен е пробен участък, очаква се смола на 18 януари. Пясъчната основа е еластична и няма как да очакваме да заклини паветата, така че да не мърдат от динамичото натоварване”, каза Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

08.01 2023 в 20:37

То да са само жълтите павета...Често минавам през подлеза пред НДК - едно от най-хубавите места в София преди време. Сега прилича на гробница - мърляво, мрачно, а и има реална опасност човек да падне и да се пребие по стърчащите и начупени плочки на стъпалата. Такова чудо досега не бях виждал.

10298

1

AntiZ

08.01 2023 в 18:45

Фандъкова: Жълтите павета пред парламента бяха наредени безобразно
Стига бе, не думай...?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!