Фандъкова при патриарх Неофит, иска манастирска земя за строеж на училища

OFFNews 08 юни 2018 в 20:49 4650 2

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Негово Светейшество патриарх Неофит обсъдиха възможността за изграждане на училища на църковни имоти, съобщиха от Столична община. 

Фандъкова и игуменката на Драгалевския манастир сестра Серафима запознаха патриарх Неофит с идеята за изграждане на училища на терени на манастира. Те се намират в кварталите „Манастирски ливади –изток“, Кръстова вада“ и „Витоша ВЕЦ- Симеоново“ и са собственост на манастира. Като свободно избираем предмет в двете училища ще се изучава религия.

От Патриаршията увериха столичния кмет Фандъкова, че въпросът ще бъде обсъден от Светия синод в най-скоро време. На срещата присъстваха кметовете на район Лозенец – Любомир Дреков и на район Триадица – Николай Терзиев. 

Негово Светейшество българският патриарх Неофит даде благословията си за изграждане на две училища на църковни имоти. Голямото ни желание е да изградим училища за кв. „Манастирски ливади-изток“, „Кръстова вада“ и „Витоша ВЕЦ-Симеоново“. Единствените свободни терени, на които това може да са случи, са собственост на Драгалевския манастир. Благодарна съм на сестра Серафима, игуменка на Драгалевския манастир, която от самото начало подкрепи идеята ни, както и на кметовете на Район „Лозенец” СО“ г-н Дреков и на район "Триадица“ инж. Терзиев. Предстои Светия синод да разгледа предложението ни, след което ще започнем с проектиране и строителството. Обединихме се около идеята в двете училища религията да бъде свободно избираем предмет и всички родители, които желаят, ще могат да запишат децата си, написа на страницата си във фейсбук Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

09.06 2018 в 07:50

Единствено възможни терен за училища или е най-лесно да се усвоят? Защо не ми се вярва, че няма и други терени, но може да влезе в конфликт с “наши хора’ или пък ще се окаже, че са наследство от някоя леля или стринка (в Манастирски ливади например). А така сякаш всички са доволни.

23293

1

Стефан

09.06 2018 в 03:11

Не разбрах.
Какво и, и от кого иска филоложка, и даскалица.
Която в ежедневната си реч, не умее да съгласува частите на речта по време и род. А в изреченията - и по смисъл. И говори с незавършени изречения, понеже - интонационна неграмотност.
Айде бегай, лелке!