Фандъкова: Половин милион лева ще ни струва поддържането на пътища, за да не се плащат винетки

OFFNews 20 февруари 2020 в 13:24 4100 6

Около половин милион лева годишно ще плаща Столична община на АПИ за поддържането на пътищата, за които жителите на Нови Искър, Банкя и населените места в район Панчарево да не плащат винетки за пътуването си до София. 

Това съобщи днес кметът Йорданка Фандъкова. От всички трасета най-голямо е Северната скоростна тангента.

Столична община досега поддържа Южната дъга на Околовръстното и някои други пътища от Републиканската мрежа, за което получава около 400 000 лв. на година от държавата. За да се подпише споразумение с АПИ и пътищата на територията на СО да бъдат без винетни стикери, всеки ще си плаща за това, което ще използва, допълни кметът на София. Тя уточни, че в парламента продължават разговорите за крайградските линии. Ако не се стигне до решение автобусите да бъдат освободени от тол такса, Столичен автотранпорт ще плаща таксите, обясни Фандъкова. 

Проблемът с градските автобуси и изваждането им от ТОЛ системата трябва да мине през законова промяна.

Не си представяйте, че с лека ръка някоя институция ще се съгласи, някой да им вземе приходите. Изисква се политическо решение и воля и аз благодаря на премиера за намесата, коментира Фандъкова защо споразумението с АПИ се бави над година. 

500 хил. лв. за поддръжка на Северната скоростна тангента и другите пътища ще се дадат от вече гласувания бюджет на столицата. Двайсетте милиона лева, предвидени за текущи ремонти на вътрешноквартални улици, няма да се пипат, увери Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6181

5

ББесния

20.02 2020 в 17:23

Да, увеличиха ги. Хората от околните села не протестират за винетки....

6181

3

ББесния

20.02 2020 в 14:41

Не мога, да разбера тия хора, от Панчарево, Н. Искър, Бистрица...., с колите си само В София ли одат, та не си купуват винетка?! За 97лв, да да одиш на протести...

13874

2

emanuilis

20.02 2020 в 13:49

Точно, да!