Фандъкова обсъди с 4 еврокомисари метрото, нови електробуси и модернизацията на Топлофикация

OFFNews 24 февруари 2022 в 11:01 1433 0

Снимка Столична община

Възможности за закупуване на нови електробуси, зелени зони в кварталите и модернизацията на „Топлофикация“ обсъди кметът на София Йорданка Фандъкова с четирима еврокомисари, съобщиха от Столична община. 

Подкрепа за разширяването на софийското метро, както и на мрежата на довеждащия транспорт изрази европейският комисар по транспорт Адина Валеан. Кметът Фандъкова представи плановете за строителството на новите метро-участъци и интермодални транспортни хъбове. Комисар Валеан представи новите възможности за закупуване на електробуси. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.  

Подкрепа за разширението на софийското метро изрази и комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Още при пускането на третата линия на софийското метрото комисар Ферейра подчерта, че „софийското метро е един от отличните примери за добавената стойност на инвестициите на ЕС“. При дискусиите за финансиране на двата нови участъка от третата линия с кмета Фандъкова преди година г-жа Ферейра предложи включването им в националния план за възстановяване и устойчивост. По време на сегашната среща двете обсъдиха възможностите за подобряване на градската среда в кварталите. Кметът Фандъкова представи нови проекти за изграждане на зелени зони в кварталите, както и използването на възобновяема енергия за отоплението на общинските детски градини и училища. 

По време на срещата с комисаря по околна среда г-н Синкявичюс, кметът Фандъкова представи постигнатите резултати за подобряване на качеството на въздуха. „През последните 3 години София постига съответствие със средногодишната норма за ФПЧ 10 на всички автоматични станции. А през 2021 г. само на една от станциите е регистрирано превишение на средно денонощната норма“, заяви Фандъкова. Тя представи останалите мерки, по които градът работи за трайно подобряване на качеството на въздуха в българската столица. Комисарят изрази своята подкрепа за въвеждането на нискоемисионните зони в София, което е планирано от местната власт за тази година.
„Виждам много смисъл във финансирането на модернизацията на „Топлофикация София“, заяви еврокомисарят по енергетиката г-жа Кадри Симсон.

Кметът Фандъкова представи изготвеният план за модернизация на дружеството с изграждане на нови когенерационни мощности и изграждане на топлопреносна мрежа. 

Планът за модернизация на „Топлофикация София“ беше разработен в последната година от американката консултантска компания Black&Veatch, с подкрепата на Green Energy Advisors LLC и Marathon Capital LLC. Той има за цел да стабилизира цената на топлинната енергия чрез допълнително производство на електричество от дружеството. „Освен икономически и социални ползите от проекта са и екологични. Първо, защото планът предвижда преминаване от природен газ на „зелен водород“ и понижаване на емисиите с изграждане на новите мощности“, заяви Фандъкова. Тя подчерта, че целта на общината е да се разгледат различни възможности за финансиране на модернизацията, която е изключително важна за над 1 млн. граждани на София, които използват централно топлоснабдяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови