Фандъкова: Екипи на СО пак ще пазаруват на болни и възрастни от понеделник

OFFNews 23 октомври 2020 в 12:01 1429 0

Всички училища и детски градини на територията на Столична община разполагат от днес с Алгоритъм за бърза реакция в случай на заразено с COVID-19 дете, ученик или човек от персонала. 

Алгоритъмът е изготвен от Столичната здравна инспекция и приет с решение на Софийския оперативен щаб. Целта е да улесним директорите на детски градини, ясли и училища с ясни стъпки, които трябва да следват. Такъв алгоритъм се изготвя и за ръководителите на социалните домове, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

От понеделник възобновяваме помощта за закупуване на продукти от първа необходимост за възрастни самотни и болни хора. Целта на инициативата ни е да намалим необходимостта от излизане на възрастните хора, като служители на аварийното звено на общината пазаруват вместо тях. Заявки ще се приемат на телефон 029041397 от понеделник, информира Фандъкова. 

Екипите на полицията и Столичен инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. От днес се допуска заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта.

Продължава контролната дейност за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт. През последния ден екипите на Столичен инспекторат са проверили над 900 търговски обекти и са съставили 3 акта. В градския транспорт /наземен и метро/ са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови