Фандъкова е най-влиятелната жена в България, Моника Станишева е в топ 5

Марина Юнакова 13 декември 2013 в 15:24 4298 10

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

 

Най-влиятелната жена в България е кметът на София Йорданка Фандъкова, според българското издание на сп. Forbes.

Съпругата на лидера на БСП и управител на ПР агенцията "Актив груп" Моника Станишева пък е в топ 5. Миналата година същата пета позиция в класацията бе отредена на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

На второ място след Фандъкова е еврокомисарят Кристалина Георгиева. На трета и четвърта позиция се нареждат съответно Цветелина Бориславова, мажоритарен собственик на Българо-американска кредитна банка, и лидерът на "Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. 

Шеста е червената депутатка и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова, а седма - собственикът на Нова българска медийна група и майка на Делян Пеевски Ирена Кръстева.

На осмо място е класирана Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, а след нея се нарежда Петя Славова, собственик на "Инвестбанк". Десета позиция е за Ирина Бокова, втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО.

От изданието посочват, че използваните за класацията критерии са обсега на власт на съответната личност, контрол върху финансови ресурси, в кои сфери са тези ресурси и колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България, посочват от изданието. 

От миналогодишната класация на Forbes са отпаднали бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, бившият шеф на парламента Цецка Цачева и заместничките ù Искра Фидосова и Менда Стоянова, шефката на политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов Румяна Бъчварова и шефът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!