Quantcast

Фандъкова: Децата от предучилищна група ще могат да си остават вкъщи

46 инспектори ще спасяват от сърдечен арест с дефибрилатори в метрото

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2020 в 14:35 2706 1

Родители на деца в предучилищна група искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери възможност, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова днес. 

Проф. Николай Витанов е обещал да приложи своя модел към данните за София, като на базата на тази информация ще се взимат по-бързо решения за нови мерки в столицата, стана ясно от думите на Фандъкова. Тя заяви още, че е готова за диалог със собствениците на нощни заведения в града, но мерките трябва да се спазват. За разлика от ресторантите и кафенетата, където има обективна възможност да се спазва дистанция, в нощните клубове и барове, такава възможност няма, подчерта кметът, цитирана от БНТ. 

Служителите на Столичен инспекторат към Столична община, преминали обучение за действия при внезапен сърдечен арест, получиха сертификати. Обучението е проведено по Програма "Европа 2020" от Фондация „Първите три минути“. Преминалите курса 46 инспектори могат да оказват първа помощ с автоматичен външен дефибрилатор при нужда.

Кметът припомни, че според кардиолозите, за да се запази животът на пациент със сърдечен проблем, е необходимо да се предприемат действия още в първите 3 минути. Според нея е подходящо да се поставят на най-оживените станции на Столичното метро.

Сърдечният арест е най-честата причина за внезапно прекъсване на живота според проф. Иво Петров. „Смята се, че на всеки 45 секунди умира по един човек на земята от внезапна сърдечна смърт. Самоучастието на населението има огромно значение за това да се намалява риска, а дефибрилацията е ключова за спасяването на човешки живот – каза още проф. Петров. – Следвайки примера на други държави, е време да поставим дефибрилатори на обществени места."

В Европа едни от водещите институции в разработването и прилагането на публични програми за поставяне на автоматични външни дефибрилатори на обществени места са общините и общинските структури. Обучението на служители на Столичен инспекторат е пилотно за България и е първа крачка към развитието на Общинска програма за автоматична външна дефибрилация за София.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

leomesi

27.10 2020 в 16:09

Не разбирам защо чакат да стане възможно най-зле, за да пратят децата вкъщи?!