Фандъкова: Безпътица и предизборни трикове. Това ли обещава предлагащото се ново управление на София?

OFFNews 14 септември 2023 в 11:15 1793 1

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кметът Йорданка Фандъкова

"Ако първото обещание на новото управление, което се предлага на софиянци, е градът ни да остане без бюджет, докато не го спечелите, жалко. Това не е нито обещание, нито амбиция. Това е заявка за безпътица."

Това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова на последното редовно заседание на Столичния общински съвет днес. "Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет", каза още кметът.

Пред съветниците Фандъкова каза още: 

Намираме се в безпрецедентна ситуация – на 14 септември да разглеждаме годишния бюджет на Столичната община за настоящата година. Заради политическата криза в държавата държавният бюджет, от който зависи приемането на общинския, беше приет в началото на август. При спазване на законовите срокове днес разглеждаме бюджета на СО за 2023 г. Въпреки липсата на бюджет, не спряхме работа. 

С подкрепата на всеки от вас през май гласувахме Инвестиционната програма на София за 2023 г., която позволи както на мен, така и на 24-те кметове на райони да работим по започнати и подготвени нови обекти. Това беше безпрецедентно обединение на всички политически сили в общинския съвет.

През тези 4 години ни се случиха много неща – световна COVID пандемия, огромен ръст на инфлацията, на цените на горивата и на цените на всички стоки и материали, война в Украйна и бежански вълни. Ние знаем колко разправии ни е струвало, но в нито един момент не позволихме да оставим 1,3 млн. граждани на София без транспорт, без осветление, без строителство на пътища и детски градини, без поддръжка на града. Изборите, които идват след 6 седмици, са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека да не ги превръщаме в бедствие за хората. Те ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не (според) кризите, които сте създали, за да привлечете вниманието им. И не, това София да остане без бюджет само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове.

Накратко ще представя предложения от мен бюджет за 2023 г. Общият размер на бюджет'2023 на Столична община е 2,555 млрд. лв. Гордея се, че последният бюджет, който направихме, е два пъти по-голям от първия ми бюджет като кмет през 2010 г. Дали това е амбициозен бюджет? Да! Още повече, това е това е реален бюджет, без дефицит, без неосигурени средства, а с реални проекти за нови улици и булеварди, за пътна безопасност, за строителство на детски градини и училища, с разширение на метрото, със 100 км нова канализация и т.н. 

През 2010 г. приходите от местни данъци, такси и приходи от собственост на Столична община бяха 460 млн. лв. Днес собствените приходи на общината са двойно повече - 930 млн. лв. Това показва по-добра събираемост, по-голяма бюджетна дисциплина без вдигане на основните данъци и такси. 

За 14 години защитихме за София 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства – това са близо два годишни бюджета на общината. Това е голям успех за екипите, които са работили за тяхната защита, включително и за вас, които сте гласували подкрепа за тези проекти. И тази година сме осигурили над 295 млн. лв. европейски средства за конкретни обекти. През декември тази година завършва програмният период по оперативните програми, по които работим и всеки от тези обекти, за да няма загуба на средства, трябва да бъде завършен и разплатен. Това е една от основателните причини, поради които София не трябва да остава без бюджет за 2023 г.
Общият размер на капиталовата програма е 670,4 млн. лв. 

Най-голям дял насочваме за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. Това са 200 млн. лв. за изграждането на 16 нови улици и булеварди и основни ремонти на 36 пътни обекта. Задължително трябва да продължим с довършването на последните участъци от третия градски ринг, който свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“.

След 3 дни започваме изграждането на последния участък от новия бул. „Филип Кутев“, южното платно между „Черни връх“ и „Сребърна“. До 2-3 седмици очаквам да започнем пробива на новия бул. „Тодор Каблешков“ – последният участък между ул. „Луи Айер“ и „Черни връх“, а до средата на октомври - пробива на бул. „Рожен“ и източния надлез над жп линията при „Бакърена фабрика“. Това са огромни проекти – ключови за града, които се нуждаят бюджет. Трябва да продължим и с основните ремонти на ключови квартални улици, като „Кукуш“, „Народен герой“, „Народно хоро“ и улици във „Възраждане“, „Красно село“ и „Кръстова вада“.

Заедно гласувахте новата програма за изграждане и ремонт на тротоари. В този бюджет сме предвидили над 48 млн. лв. за тротоари във всички 24 района и за изразходването на тези средства също е нужен бюджет.

Изключително важно е завършването на ВиК обектите, които близо 70% се финансират от оперативна програма „Околна среда“. Това са 100 км канализация в 12 квартала и населени места. Общият размер на инвестицията е 105 млн. лв. 

79,5 млн. лв. са средствата за изграждането на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. Строителите работят, а за нужната индексация на тези средства по Плана за възстановяване и устойчивост имам уверението от министъра на финансите, че ще бъде заложена в държавния бюджет. Вчера МС гласува и предоставянето на предвидените в настоящия държавен бюджет 40 млн. лв., след разговорите ми с министър Василев, с които да стартира участъкът през „Слатина“ след обжалванията и програмите за нови метровлакове.

Над 78 млн. лв. са отделени за ремонти и за изграждането на нови детски градини и училища. От началото на годината построихме 7 нови сгради на детски градини, до декември ще са готови още 10. И нови 12, които също са в строителство, ще бъдат довършени догодина. Средствата затова също са в този бюджет.

Отделно от тези средства сме заложили малко над 5 млн. лв. за ремонт и изграждане на повече от 160 детски площадки. Конкретният избор на площадки и е на кметовете на райони, както и самото изпълнение.

2,6 млн. лв. са предвидени за 3 нови спортни игрища, скейт парка в Северен парк и основни ремонти на 13 спортни площадки.

Над 56 млн. лв. са средствата в сектор „екология“. Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства по програмата за премахване на т.нар. „кални точки“. По нея също работят кметовете на райони. Успяхме да защитим 9 млн. лв. европейски средства по тях, които също трябва да бъдат инвестирани и отчетени до края на тази година. На финала е и проектът за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с екологични варианти - над 21 млн. лв. от двете програми ОПОС и Лайф. Предвиждаме и изграждането на два парка, за които проектите са вече готови – в „Младост“ 3 и в „Красно село“, както и градинка на името на Татяна Лолова в „Слатина“ и инвестиции в парк „Гео Милев“.

Над 29,6 млн. лв. са инвестициите в областта на културата тази година. Част от средствата са защитени европейски средства за реставрацията на минералната баня в „Овча купел“ и основния ремонт на театър „София“. Със собствени средства осигуряваме нова сценична техника за театър „София“ и центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. 

8,6 млн. лв. са инвестициите в нова техника и ремонти на общински болници и ДКЦ-а. 

Над 3 млн. лв. инвестираме в 5 центъра за социални услуги на хора без дом и на хора в неравностойно положение. 

9,5 млн. лв. са предвидени в различни проекти за подобряване на сигурността в града – това включва разширение на видеонаблюдението, камерите за контрол на скоростта, които вече закупихме, за улично осветление и пътна безопасност.

Като общински съветници с опит знаете, че през общината преминават средствата за всички учителски заплати и за издръжката на всички детски градини и училища. Голяма част от тях са държавна отговорност, гласувана в държавния бюджет, друга - са местна отговорност. В бюджета пред вас, всеки може да види разпределянето на средства. Да, парите за увеличението на учителските заплати са осигурени в държавния бюджет, но разпределянето им от директорите става по ред, който общината приема. Затова са и притесненията на всички директори, защото в държавния бюджет средствата не са разписани колко са за заплати, колко са издръжка – а и двете трябва да бъдат осигурени, което вече е наша отговорност. Да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че директорите и без нас ще се оправят, обезсмисля ролята на общинските съвети изобщо и е прехвърляне на отговорност.

Издръжката на всички разкрити през годината нови групи в детски градини винаги се поема от общината. Това е записано и в последното постановление на министерския съвет от август тази година. Откритите през годината нови групи са местна отговорност – в София става дума за 87 групи и 2200 деца. Сигурно в дебатите ще има съветници, които ще продължат да го отричат, но това не променя правилата и законите. 

За предвиденото увеличение на заплатите на артистите и общинските оркестри – поне се надявам, че няма да имате спор, защото това винаги е било общинска отговорност.
Дали трябва да наказвате групи от хора, независимо кои, само защото идват избори, ще решите вие. Това е лично решение на всеки общински съветник така, както и отговорността в крайна сметка е винаги лична.

Благодаря на единствената политическа група в общинския съвет, която внесе писмено и официално предложения за бюджета - „Патриоти за София“.

Прочетох изказванията на някои съветници, според които незаслужено сме представяли липсата на бюджет на София като апокалипсис. Най-големят апокалипсис за управлението е безотговорността. Ако първото обещание на новото управление, което се предлага на софиянци, е градът ни да остане без бюджет, докато не го спечелите, жалко. Това уважаеми колеги, не е нито обещание, нито амбиция. Това е заявка за безпътица.

Надявам се на конструктивни дебати. Благодаря на колегите, които работиха по подготовката на бюджета и с които за поредна година защитихме най-високия кредитен рейтинг на общината, което е независима външна оценка за нашата финансова политика. 

Надявам се да гласувате бюджета. Това не е бюджетът на Фандъкова, моят мандат приключва след няколко седмици. Това е бюджетът на София и на софиянци, по който би трябвало да работи и следващият кмет. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  900

  1

  kleis

  14.09 2023 в 11:51

  А докато тази беше кмет и имаше бюджет какво стана - отидоха в джоба на Боко и градът е пълна мизерия, кварталите се разпадат и дано да няма повече кмет от ГЕРБ.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите