Quantcast

Фандъкова: Автобусите до Витоша спират от утре, парк Врана е затворен

Столична община открива дарителска сметка и телефон за доброволци

OFFNews Последна промяна на 20 март 2020 в 19:12 4644 1

Градският транспорт до природен парк „Витоша“ временно спира, а парк „Врана“ се затваря от утре. 

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук. 

На територията на София се преустановяват посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки.  

Настоятелно моля, хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10.30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост. Напомням, че за всички самотно живеещи болни хора ние осигуряваме доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им, пише още Фандъкова. 

Столична община разкрива дарителска сметка, поради големия интерес от фирми и граждани да дарят средства за справяне с коронавируса. Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19, уточнява кметът. 

От днес всички граждани, които искат да бъдат доброволци и да подпомагат дейностите ни за овладяване на разпространението на вируса, могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Те трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни. До момента се справяме със собствени сили, но трябва да сме готови да реагираме и при влошаване на ситуацията, заявява още Фандъкова. 

За тези, които дочетат до края, публикувам един кратък текст от писателя Георги Господинов, в който казва какъв е смисълът от усилията ни днес и защо си струват:

"Преди няколко години ме попитаха как виждам бъдещето. Никога не съм си падал по бъдещето всъщност, нито съм харесвал всички тези ръждиви фантастики, не мисля, че Марс е спасение, идеята да подскачам по луната не ме изпълва с възторг. Тогава написах кратък текст, който свършваше така.
...Моята най-оптимистична прогноза за следващите 20 години е, че най-важните неща ще останат същите, а именно: Хората ще продължат да четат книги и да плачат над измислени герои, ще изпитват съчувствие и любопитство, ще стоят на слънце до късна есен и ще се радват на сняг през зимата, ще пътуват спокойно, днешните деца ще имат свои деца и всичко ще бъде така, както е било преди 20 години. Това никак не е малко. И всъщност е всичко...

Мисля, че постепенно и смирено (думата е важна) разбираме колко много е това. Да запазим и пренесем светът от вчера. Това ни предстои."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

1

zuljin

20.03 2020 в 19:26

А тия с автомобилите няма ли да ги резнете също? 'Щото те са много повече...