Quantcast

Фалшива тревога за гората в Батово

Последна промяна на 14 март 2014 в 14:07 6621 5

Батово

Една Не!новина вдигна на крак лесничеи и еколози от Балчик.

Произходът й е от Фейсбук, после е препечатана в няколко бургаски, добрички и екологични сайта.

И като всяка Не!новина в нея има зрънце истина и цяла торба лъжи, спекулации и неверни изводи.

Историята започва от пост на Иванка Казакова във Фейсбук групата "Да спасим Карадере" на 11 март.

В нея са публикувани снимки на сечища. Твърди се, че те са в селата Долище, Яребична, Църква, Батово, Прилеп и Дебрене, попадащи в Натура 2000.

На 12 март "новината" е преписана от "Нова добруджанска трибуна", "Топновини - Варна", "Добрич 24", "Варна утре".

Твърди се, че се сече дъб и бук, че верижни машини извличат дървета, които са складирани до тепавицата в село Батово.

Разтревожена РИОСВ изпраща инспекция в Балчик. Екоинспектори и лесничеи тръгват на проверка. И новината за поголовната сеч се оказва силно преувеличена.

Бук в целия район няма и няма как да има. Верижна техника в горите не е влизала. Складирани дървета никой не е виждал.

Клипът на бруталната сеч е отпреди година и от съвсем друго място.

Няма незаконна сеч. Всички сечи в горите се извеждат по проект, съгласуван с всички заинтересовани; под контрола на ИАГ (изпълнителната агенция по горите) и РИОСВ и при спазване на всички изисквания на Натура 2000, обяснява инж. Радослав Радев от Горското в Балчик.

Това, че гората е в зона, защитена по Натура 2000 не значи, че не трябва да има сечи. Когато една гора е престаряла и загива, единственият начин да се възстанови са сечите, планирани и направени от специалисти. Лесовъдството е наука и професия в цял свят.

За разчистване на терени за строителство и за земеделие може да говори само човек, който не е стъпвал в Батовската гора и няма понятие от нормативната уредба.

Това, което се вижда на снимките е добре изведена гола сеч на малки площи за издънково възобновяване в гора от келяв габър, разрешена по закон и би могла да бъде снимана навсякъде в страната.

Обидно е, че си вършим работата добре, а сега се оправдаваме като че ли сме направили нещо лошо, коментира той.

След тази публикация бяха ангажирани полиция, горска стража от РДГ Варна, служители от РИОСВ Варна, от ДЛС Балчик и от ДГС Варна да си губят времето и да установят за пореден път, че няма нарушения.

----------

Коментар на редакцията: Отделяме специално внимание на този случай, защото той е типичен пример за излишна паника. Рано или късно някъде из страната със сигурност ще се случи незаконна сеч, която уврежда гората. Тогава бдителността на хората, които обичат природата ще е безценна. Но дали няма да се получи като с лъжливото овчарче, което 10 пъти лъгало, че му изгоряла кошарата, а когато тя се запалила наистина, никой не повярвал.

----------

В цитираните сайтове и фейсбук групи можете да видите снимките на разчистените площи, за които се твърди, че е имало безогледна незаконна сеч.

А тук можете да видите и снимките какво е имало на тези площи, преди санитарната сеч.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2014 в 22:40

По-фалшива статия, скоро не бях чел! - Пълно е със записи и снимки на сечи по цялата страна, в това число и в резерват Батова, каквито сечи не е имало, вероятно от началото на 20-ти век!

14.03 2014 в 22:23

Хайде без такава тенденциозност, моля!
Завлечете си задника до Варна, направете си собствено разследване и тогава правете извода кое е фалшив сигнал и кое - не!
Иначе и аз мога да ви напиша 2-3 имейла отговори, ама ви мислех за по-сериозни и проверявате информацията!

14.03 2014 в 14:48

... а с резервата "Българка" какво става... нещо се мълчи!
Алоооооо, Габровооо... алито подаде ли остаФка!

14.03 2014 в 14:48

OFFNews, живея в село, под което тече река Батова и от дома ми се вижда Батовата гора. От 4-5 години почти целогодишно, с мали пркъсвания, секат дърветата в гората. По -точно ги режат донякъде с бензинопили и после с верижна техника ги прекършват и товарят в ОГРОМНИ ТИРОВЕ С РЕМАРКЕТА.Имам снимка от преди 1 година на тир, нароварен с дървени трупи, готов за излизане от гората. Нашият кмет е питал, отговарят му, че това е санитарна сеч.От тази "санитарна сеч" гората все повече оредява. Органите, натоварени да контролират сечта нехаят и си затварят очите, предполагам, че им се плаща. Затова този въпрос не е за пренебрегване и не бих смятал, че е нищожен или "преувеличен". По- скоро това е престъпление.

14.03 2014 в 14:36

Историята за лъжливото овчарче в действие.