Фалшива тревога за гората в Батово

Владимир Йончев 14 март 2014 в 14:07 7733 5

Батово

Една Не!новина вдигна на крак лесничеи и еколози от Балчик.

Произходът й е от Фейсбук, после е препечатана в няколко бургаски, добрички и екологични сайта.

И като всяка Не!новина в нея има зрънце истина и цяла торба лъжи, спекулации и неверни изводи.

Историята започва от пост на Иванка Казакова във Фейсбук групата "Да спасим Карадере" на 11 март.

В нея са публикувани снимки на сечища. Твърди се, че те са в селата Долище, Яребична, Църква, Батово, Прилеп и Дебрене, попадащи в Натура 2000.

На 12 март "новината" е преписана от "Нова добруджанска трибуна", "Топновини - Варна", "Добрич 24", "Варна утре".

Твърди се, че се сече дъб и бук, че верижни машини извличат дървета, които са складирани до тепавицата в село Батово.

Разтревожена РИОСВ изпраща инспекция в Балчик. Екоинспектори и лесничеи тръгват на проверка. И новината за поголовната сеч се оказва силно преувеличена.

Бук в целия район няма и няма как да има. Верижна техника в горите не е влизала. Складирани дървета никой не е виждал.

Клипът на бруталната сеч е отпреди година и от съвсем друго място.

Няма незаконна сеч. Всички сечи в горите се извеждат по проект, съгласуван с всички заинтересовани; под контрола на ИАГ (изпълнителната агенция по горите) и РИОСВ и при спазване на всички изисквания на Натура 2000, обяснява инж. Радослав Радев от Горското в Балчик.

Това, че гората е в зона, защитена по Натура 2000 не значи, че не трябва да има сечи. Когато една гора е престаряла и загива, единственият начин да се възстанови са сечите, планирани и направени от специалисти. Лесовъдството е наука и професия в цял свят.

За разчистване на терени за строителство и за земеделие може да говори само човек, който не е стъпвал в Батовската гора и няма понятие от нормативната уредба.

Това, което се вижда на снимките е добре изведена гола сеч на малки площи за издънково възобновяване в гора от келяв габър, разрешена по закон и би могла да бъде снимана навсякъде в страната.

Обидно е, че си вършим работата добре, а сега се оправдаваме като че ли сме направили нещо лошо, коментира той.

След тази публикация бяха ангажирани полиция, горска стража от РДГ Варна, служители от РИОСВ Варна, от ДЛС Балчик и от ДГС Варна да си губят времето и да установят за пореден път, че няма нарушения.

----------

Коментар на редакцията: Отделяме специално внимание на този случай, защото той е типичен пример за излишна паника. Рано или късно някъде из страната със сигурност ще се случи незаконна сеч, която уврежда гората. Тогава бдителността на хората, които обичат природата ще е безценна. Но дали няма да се получи като с лъжливото овчарче, което 10 пъти лъгало, че му изгоряла кошарата, а когато тя се запалила наистина, никой не повярвал.

----------

В цитираните сайтове и фейсбук групи можете да видите снимките на разчистените площи, за които се твърди, че е имало безогледна незаконна сеч.

А тук можете да видите и снимките какво е имало на тези площи, преди санитарната сеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови