Фактите за никотина

OFFNews 02 юли 2024 в 10:01 17603 1

тютюн

Снимка Филип Морис България

Тютюн

Никотинът е eстествена съставка в тютюна със силно пристрастяващи свойства. На него погрешно се приписва основната причина за вредите и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, като сърдечносъдови, онкологични и белодробни заболявания.

Един от най-големите здравни проблеми в световен мащаб е тютюнопушенето. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. Тези проблеми се дължат в най-голяма степен на вредните и потенциално вредни вещества (ВПВВ), отделяни в цигарения дим при горенето на тютюна в конвенционалните цигари.

Основният проблем е в горенето

При запалването на една цигара тютюнът започва да гори и достига температури от 400 до 800 °C. При горенето тютюнът преминава през процес на термичен разпад, при който се образуват цигарен дим и пепел.

Цигареният дим съдържа над 6000 вредни и потенциално вредни вещества, сред които над 100 са доказано канцерогенни - бензен, формалдехид, специфични за тютюна нитрозамини (TSNAs) и други. Никотинът също се отделя в дима, но той не е канцероген.

Тъй като има пристрастяващ ефект, не е изненадващо, че има много заблуди за вредата от него.
Какво се знае за никотина?



Никотинът присъства в малки количества в редица растения - домат, патладжан, картоф, зелена чушка, млечница, татул, полски хвощ и др. и се предполага, че има защитна функция срещу вредители и насекоми.

Nicotiana tabacum, видът никотин, който се среща в тютюневите растения, се поема от рецепторите в мозъка и при навлизането му в организма, той предизвиква освобождаване на допамин, определян като един от "хормоните на щастието“, GABA, глутамат, ацетилхолин и норадреналин, които са медиатори на т.нар. системата „на възнаграждение“, тоест усещане за удоволствие или удовлетворение. В резултат на това никотинът стимулира и повлиява на краткосрочните мозъчни функции като емоции, учене, концентрация, памет. Затова той има пристрастяващи свойства.

Намаляване на вредата от тютюнопушенето



Въз основа на знанието, че никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето, хората си задават въпроса дали има начин, по който може да се намали вредата от употребата на тютюн, а учените отговорят, че ако се премахне горенето ще се отделят значително по-ниски нива и концентрации на вредни вещества, което може да доведе до понижаване на вредите.

Така започват разработките на продукти с тютюн и/или никотин, но без горене, които имат за цел да намалят вредите за пълнолетните пушачи, които не се отказват напълно от употреба и иначе биха продължили да пушат.

Такива продукти са устройствата за нагряване, електронните цигари с никотинова течност, никотинови паучове. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано и така е премахнат цигареният дим.

При технологиите, които нагряват тютюн се достига по контролиран начин до температура значително по-ниска от температурата на горенето на конвенционалната цигара-350 °C. При нагряването на тютюна се отделя аерозол, който съдържа никотин, но нивата и концентрациите на редица от другите вредни и потенциално вредни вещества е намалено средно до 95%.

Важно е да се отбележи, че бездимните продукти не са без риск и са предназначени само за пълнолетни пушачи, които не отказват от цигарите и които биха продължили да пушат.

Материалът публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кризите в ДПС