Европа почита жертвите на Хитлер и Сталин

OFFNews 23 август 2017 в 06:20 3033 1

Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. 

На този ден преди 78 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война. 

За първи път датата 23 август да се чества като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е предложено през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага. На форума се приема т. нар. Пражка декларация. 

В документа, подписан от Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. 

През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. В декларацията се посочва, че Пактът Молотов-Рибентроп е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи. Членовете на Европейския парламент подчертават, че в Европа е слабо известно влиянието и значението на съветския режим и окупация върху гражданите на посткомунистическите държави.

На 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание прие решение в подкрепа на Пражката декларация. 

На 27 ноември 2009 г. по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно събрание прие решение, с което обяви 23 август за Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. На 23 август 2010 г. този ден е честван в България за първи път. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

23.08 2017 в 17:46

Интересно ще честваме ли и 29-ти септември и Мюнхенското споразумение между Великобритания и Франция от една страна и Германия и Италия от друга страна. Сигурно в Чехия го отбелязват този ден като ден на жертвите на нацизма и цинизма. На практика този договор подготвя(каквото и да означава това) Втората Световна Война.