Евродепутат от ГЕРБ поиска Благоевград да се казва Самуиловград

OFFNews 13 февруари 2014 в 20:40 6065 25

Андрей Ковачев.
Андрей Ковачев.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев предложи Благоевград да бъде прекръстен на Самуиловград или Цар Самуил в чест на българския владетел.

Според него в дискусиите за смяната на името на града би трябвало да се включат историци, общественици и граждани на града.

Дебатът трябва да се проведе на местно ниво – в Благоевград, обясни Ковачев.

Знам, че голяма част от местното население е свикнало със сегашното име, но все пак не означава, че не може да се води и дебат, допълни евродепутатът.

От няколко дни в македонските медии тече паралелен дебат за нов филм в чест на цар Самуил.

„Аз, Самуил Мокри, от племето Берзити, цар на Светото македонско царство, коронован от папата във Ватикана, баща съм на целия славянски род от Унгария до Константинопол” - така разказа думите на цар Самуил режисьорът Антонио Митрикески, непосредствено преди неговото заминаване за Берлин, където ще търси съпродуценти за нов филм за владетеля.

Нека да представят оригинален ръкопис, в който цар Самуил да е изрекъл тези думи, които режисьорът смята, че трябва да каже, във филма за цар Самуил, коментира Ковачев.

Нека да видим тези документи и да разберем къде е истината, и къде не, допълва той. Свободата на всеки творец е да прави каквото си иска, но тогава да го декларира като фантазия или измислица – не и като сериозен филм, каза още Ковачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!