Евреи и християни издигат глас към Бога в молитви за мир

Александра Маркарян 13 октомври 2023 в 13:45 1447 2

Молитва

Снимка pexels.com

Молитва

Молитви към Бога за мир ще отправят утре в София евреи и християни.

Планираните за 14 и 15 октомври събития са в Централната софийска синагога и Зала 1 на Националния дворец на културата.

Молитвата за мир в синагогата започва в 13 часа в неделя, 15 октомври.

"Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е насочено към изразяване на солидарност и съпричастност към жертвите и техните семейства, както и призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г.", съобщава Организацията на евреите в България "Шалом" по повод започналата война в Израел след внезапното и кърваво нападение на терористичната организация Хамас.

На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на институциите, дипломатическия корпус и др.

Освен "Шалом", организатори на събитието са Централният израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България "Негев" и Офисът на Американския еврейски комитет в България.

В същия час - 13 - в събота започва и национална молитва за България и света. Инициативата обединява християни от различни църкви и деноминации.

На 19.10. ще има и молитва за Армения, също въвлечена в конфликт заради Нагорни Карабах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови