Евангелските църкви на пети протест срещу промените в Закона за вероизповеданията

OFFNews 09 декември 2018 в 08:00 5335 6

Снимка в. "Труд"

Пети протест и молитвено шествие за свободата на вярата ще проведат църкви с евангелско-протестанска изповед днес, съобщават от Обединени евангелски църкви. Те се обявяват срещу приетия на първо четене от Народното събрание законопроект за изменение на Закона за вероизповеданията

Той силно ограничава дейността им и я поставя под строг контрол чрез дирекция "Вероизповедания", ограничават се възможностите за финансиране, както и участието на чужденци. Въвеждат се изисквания относно духовното образование, съдебна регистрация, предоставяне на списъци за богослужения в дирекцията и т.н.

Протестът ще започне в 13:30 ч. на пл. "Народно събрание". Шествието ще бъде с маршрут:

- по жълтите павета до Президентството;

- по бул. „Витоша“ до НДК;

- по бул. „Раковски“ до Европейския парламент;

- връщане към пл. „Народно събрание“ (до 16 ч).

"Защо протестираме? Въпреки че някои български политици продължават да лъжат, че са се разбрали с вероизповеданията пред медии и международни партньори, ръководителите на евангелско-протестантската общност в страната категорично възразяват срещу това.

Протестираме, защото внесените изменения в Закона за вероизповеданията по своята философия са в разрез с Конституцията на Република България, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека, Хартата на основните права на Европейския съюз, Принципите на правовата държава, както и други международни правни норми, които България трябва да спазва като държава членка на Европейския съюз. 

На 26 ноември внесохме в Народното събрание обосновано юридическо становище, прието на нашия трети протестен митинг и подписано от 89 пастири и водачи на евангелско-протестантски общности. В него излагаме убедителни аргументи в противоконституционността на законотворческата инициатива.

Междувременно пощенските кутии на родните политици са пълни с протестни становища и сериозни въпроси. Депутати от Европейския парламент, експерти по правата на човека от Съвета на Европа и ОССЕ, правозащитни групи притискат вносителите с уверения, че светът забелязва случващото се. Призиви за изтегляне на проектозакона идват от двете страни на Атлантическия океан.

В края на ноември беше задействана и Европейската комисия за демокрация чрез право. Без нейното произнасяне нашето Народно събрание не може да придвижва напред злополучния проектозакон.

През настоящата седмица в Европейския парламент се проведе среща, организирана в партньорство със Съвета на европейските църкви (СЕЦ). Част от нея бе под формата на семинар-диалог с църкви и религиозни общности под надслов „Религията и човешките права в ЕС – споделена отговорност“. На нея беше повдигнат и въпросът с планираните религиозни рестрикции от страна на българските народни представители.

На 10 декември ООН отбелязва ДЕНЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Тогава се навършват точно 70 г. от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека . Според чл. 18, 19 и 20 от нея всеки човек е свободен да изповядва вярата си, да я изразява и да се събира с други вярващи. Измененията в Закона за вероизповеданията грубо погазват тези членове от декларацията. В навечерието на Деня за човешките права призоваваме народните представители да осъзнаят грешката си и да оттеглят проектозакона", пише Влади Райчинов, зам.-председател на Обединени евангелски църкви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

uuuuu

11.12 2018 в 17:28

те едни "пастири и водачи ' ...професионални измамници ,лъжци и мошеници ...сребролюбието e корен на всякакви злини ...

6000

5

uuuuu

11.12 2018 в 14:15

те тия всички и досега бяха извън закона - не декларираха финанси ,правеха си каквото искат ,точно сега ще влязат в закона - ще си казват откъде идват парите ,колко са и къде отиват

6000

4

uuuuu

11.12 2018 в 14:13

те едни 'пастири " и "водачи ' - лапачи .......

6000

3

uuuuu

10.12 2018 в 15:47

напротив ,точно в парите е проблема ,досега не са давали никаква отчетност ,въпреки че имаха законово задължение ,и всички пари са отивали за лични цели и издръжка .....да си бях публикували отчетите досега ,защо не са го направили?

8026

2

Rado80

09.12 2018 в 20:39

Нищо не си разбрал, бате. Не е в парите проблема, а в това, че новия закон практически ще постави извън закона всички, които не са православни или мюсюлмани.

11730

1

Батко

09.12 2018 в 15:31

Абе тия сектанти ни омръзнаха. Кво им пречи да си казват откъде са им приходите? Що всички НПО требва да казват, а тия не? Какъв е проблема църквите да нямат право на политическа дейност, както пише в проектозакона? И въобще нулева аргументация на тоя протест, но пък е ясно, че обтекаемите им адвокатски тъпотии са против българската нация.