#EUProtects: Опазването на застрашените от изчезване червеногуши гъски (видео)

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците и британските им колеги - с глобална отговорност по изследването и опазването на защитения вид

OFFNews 27 март 2019 в 13:58 4983 0

Снимка Ладислав Цветков

Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да осигурят безопасност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят признание, а просто си вършат работата. Една от тях е Ирина Матеева - природозащитник от Българското дружество за защита на птиците. За непознатите герои сред нас разказва кампанията на Европейската комисия "ЕС: По-защитени заедно".

Защитените червеногуши гъски всяка зима изминават по два пъти разстоянието от родината си – Западен Сибир, до североизточното крайбрежие на България. В близост до нос Калиакра, Шабленското и Дуранкулашкото езеро те намират места за храна и нощувка.

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците работят заедно с британските си колеги по изследването на мигриращите червеногуши гъски. Почти цялата им световна популация зимува на българска и част от румънската територия. Ако не успеем да съхраним застрашения вид, страната ни ще понесе огромни морални и материални щети, основани и на европейското законодателство.

Как следите на червеногушите гъски водят към Деветашката пещера и Древен Египет, защо спасяването им е световна инициатива, в която България има ключова роля, и кой стреля по колата на Българското дружество за защита на птиците – Борислав Лазаров разказва във филма на bTV Репортерите - „СТАТУТ – застрашен вид”.

Египет, 2500 години преди Новата ера. На стотина километра южно от Кайро фараон Снофру проектира и изгражда 92-метрова пирамида. Близо до нея е гробницата на сина му, в която през 1871 г. археолози откриват нещо изумително: най-старите запазени изображения на Branta Ruficollis – червеногуши гъски.

Снимка: Ладислав Цветков

Учените са озадачени: защо птици, обитаващи далечен Сибир, присъстват в стенописите на древноегипетска гробница? Оказва се, че хилядолетия наред червеногушите гъски напускат сибирската тундра, за да мигрират далече на юг.
В наши дни България носи отговорност пред целия свят за оцеляването на червеногушите гъски, които са със статут „застрашен вид”.

„Застрашена е от изчезване в света, популацията й намалява много бързо. Тоест, това е един от приоритетните видове, с които работи Българското дружество за защита на птиците”, каза Ирина Матеева – отговорник по европейските политики на БДЗП.

„Червеногушата гъска е доста пъстра птица. Основният цвят ѝ е черен, като на гърдите има, оттам идва и името й, тухлено-ръждиво оперение. Самият ѝ силует е много специфичен – със сравнително къса шия, много къса човка, даже ние се шегуваме, че е с чипо носле”, посочи д-р Петър Янков – еколог, Българско дружество за защита на птиците
Родината на „чипоносите” гъски е Западен Сибир. Те обитават полуостровите Ямал и Таймир, където по последни данни са останали само 40 хиляди от този вид.

Гнездата им са на земята, между храстите и тревите в тундрата. През 6-те месеца на сибирското лято те се размножават и отглеждат малките си. Но щом дойде зимата и студът стане непоносим, червеногушите гъски потеглят на дълъг път. Те прелитат между 6 и 8 хиляди километра от Сибир до нашето североизточно крайбрежие. Ако дойдете тук през зимните месеци и забележите птици с червеникаво-кафява окраска, може да сте сигурни, че виждате последните оцелели от този вид.
Българските орнитолози изследват червеногушите гъски заедно с колегите си от Великобритания. Деликатна, но важна задача е улавянето на отделни екземпляри от птиците, за да им бъдат поставени маркиращи пръстени и сателитни предаватели.

„Целта на маркирането със сателитни предаватели е да се проучат основните места на концентрация на вида по време на миграцията и същевременно да се съберат данни за заплахите по протежение на миграционния път”, каза д-р Николай Петков - ръководител на проекта за опазване на червеногушата гъска по програма „LIFE” на ЕС.

Но съвсем не са редки случаите, в които орнитолозите намират убити маркирани червеногуши птици. Въпреки че са със статут „застрашен вид” в света, според Международния съюз за защита на природата.

„Много сериозен проблем при червеногушата гъска е ловът. Тъй като тя се държи заедно с един ловен вид, който е Голямата белочела гъска, ятата са смесени. Дори ловците да имат желание да не я отстрелват е много трудно това да се случи. Затова, за съжаление, много червеногуши гъски биват убити от ловци”, коментира д-р Петър Янков – еколог, Българско дружество за защита на птиците.

Целия филм, посветен на опазването на червеногушите гъски, може да гледате на btvnovinite.bg. „СТАТУТ – застрашен вид”. Продукцията е реализирана за кампанията на ЕК „Европейски съюз - по-защитени заедно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови