#EUProtects: Как ЕС помага за прекъсване на цикъла на бедността

OFFNews 27 март 2019 в 08:24 4471 0

В Европа повече от 113 милиона души живеят в риск или са изложени на риск от бедност и социална изолация. Те са изправени пред безработица, жилищни условия под стандарта за живот и притеснения, че няма да могат да свържат двата края.

ЕС подпомага местните власти, асоциации и благотворителни организации, като предоставя помощ на хората в нужда. За тях работят мрежи от местни герои, за които разказва кампанията на Европейската комисията "ЕС: По-защитени заедно".

Един от тези герои е българката Андриана Сукова от Дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейска комисия.

Андриана Сукова Снимки: europa.eu

„Нашият отдел използва финансиране от ЕС за подпомагане на справянето с бедността. Това включва различни мерки – от изграждане на центрове за дневни грижи за деца, за да могат родителите да се върнат на работа, до организиране на обучение за усвояване на умения в различни направления и държави. В тясно сътрудничество с европейските държави ние осигуряваме всичко – от материали за основни нужди, напр. дрехи и подслон, до закуски за децата в най-бедните квартали на Европа.“

С подкрепата на ЕС асоциация за социална рехабилитация "Юрта", работеща в региона Усти, Чехия, помага на хората, които нямат образование или постоянно жилище, да стъпят отново на краката си. Така с тяхна помощ Ярослав Райбер преминава обучение за дърводелец, след като е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот в търсене на работа.

„Нашата асоциация за социална рехабилитация помага на хората да намерят работа и независимост – без значение дали са от общности в неравностойно положение около или в градовете, или живеят с физически или интелектуални увреждания. Също така посещаваме младежи в домове за сираци, които са навършили 18 години и не знаят откъде да започнат живота си като възрастни“, разказва Зузана Тюрлова, служител на асоциация "Юрта".

Зузана Тюрлова

„Нашите персонализирани курсове за обучение са възможни благодарение на подкрепата на ЕС. Освен това наистина е вдъхновяващо да научиш как НПО в други европейски държави се справят с подобни предизвикателства“, добавя Зузана. Две-трети от хората, преминали през техните обучение, успяват да намерят работа.

Днес Ярослав Райбер работи като помощник-дърводелец.

Ярослав Райбер

„Преди пет години живеех в дом за хора с увреждания. Нямах работа, нито образование. Заедно с екипа в "Юрта" се включих в програма за дървообработване. Освен това те ми помогнаха да си намеря работа, да се преместя в собствено жилище и да започна да планирам бъдещето си с приятелката си, споделя той. Въпреки че работата е тежка, щастлив съм, че виждам момчетата в дърводелската работилница всеки ден. Те са добри приятели. С редовна заплата имам свободата да избирам с какво да се храня и какво да си купувам." Той добавя, че дори сега работният му ден да започва в 4 ч сутринта, не би се върнал към предишния си живот.

Ронан Харни

Ронан Харни от Дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК споделя, че в родната му Ирландия използват европейско финансиране в помощ на най-уязвимите общности. Един от проектите, FoodCloud Hubs, работи с предприятия и дистрибутори на храни, за да набавя храна за всички благотворителни организации в страната. Проектът не е само за осигуряване на храна на семействата в нужда. За ирландските производители и предприятия, които даряват храна на благотворителни организации, това всъщност е рентабилно и намалява разхищаването на хранителни продукти, обяснява Ронан.

За борбата с бедността работи и ирландката Мари Кронин. Тя е доброволец в „Обществото на Сент Винсент де Пол“.

„Отговарям за район на Дъблин в неблагоприятно положение, наречен Чери Орчърд. Доброволец съм от повече от 30 години. През това време съм забелязала, че семействата, които посещаваме, имат проблеми със здравето поради лошия си начин на хранене. Затова отворихме хранителна банка“, казва Мари.

Мари Кронин

„FoodCloud Hubs са изключителни, тъй като отговарят идеално на хранителните нужди на нашата общност, родители и деца. В момента всяка седмица снабдяваме 150 семейства с пакет с храни и организираме курсове по готварство и хранене за родителите. Освен това подпомагаме занималня за децата, в която те могат да получават топла храна, докато пишат домашните си“, разказва доброволката.

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD) подпомага държавите от ЕС в предоставянето на материална помощ, напр. храни и облекло, на хората, които имат най-голяма нужда. Това се допълва от мерки за социална интеграция и насоки за преодоляване на бедността.

Само през 2017 г. FEAD е предоставил 370 000 тона храни на нуждаещи се.

11 милиона европейци всяка година намират нова работа, усвояват нови умения и като цяло подобряват живота си благодарение на Европейския социален фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови