ЕС гарантира на украинските бежанци 1 г. временна закрила

OFFNews 05 март 2022 в 15:04 1948 0

Снимка БТА

Гарантираме безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна, обяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

“Българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци – социална закрила, работа, настаняване. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца. Така ситуацията е сериозно облекчена“, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Тази събота“ по bTV.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието е разширило правната помощ спрямо лицата, влизащи у нас. „Адвокати работят в регионалните центрове. Осигуряваме безплатна правна помощ“, каза правосъдният министър.

Относно изнесената от Гешев информация за двама руски шпиони в България, Йорданова заяви, че подобни случаи излизат или когато се говори за закриване на Специализираната прокуратура, или се заговори за работата на главния прокурор. „Надявам се този шпионски скандал да не се превърне във фойерверк, който няколко месеца по-късно утихва, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови