''Еразъм'' продължава да привлича младите

Емил Костов 10 ноември 2023 в 17:15 1007 0

Снимка eufunds.bg

През 2023 г. се навършват 35 години от създаването на програмата за образователен обмен „Еразъм“. В нея за този период са участвали близо 13 милиона души. Постоянният интерес към проекта потвърждава ценността на една от четирите основни свободи, от които се ползват гражданите на Европейския съюз - свободното движение на хора.

За студентките от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Меглена, Събка и Белослава четиримесечното обучение по „Еразъм“ в чуждестранни академии и университети в Триест, Вилнюс и Виена е възможност да сравнят своите знания и възможности като музиканти с нивото в новата образователна среда. Това е и среща с различен тип обучение и отношение между преподаватели и студенти.

Разбира се, не се минава без първоначалния стрес да си далеч от своите близки и от своя град, да не можеш да общуваш на родния си език. Скоро обаче надделява примамливата възможност да пътуваш и откриваш нови неща, да се срещнеш с твои връстници от цяла Европа.
Така за словенката Полона и нейните съученици изборът на дестинация по програмата се ръководи от това да отидеш някъде по-далеч, да посетиш по-топли и екзотични места.

Румънският евродепутат Еуджен Томак е позитивно настроен за бъдещето на проекта „Еразъм“. В същото време той си дава сметка за ползите, които е извлякла неговата страна от възможностите в рамките на програмата за улеснен образователен обмен. Малък пример - неговият сънародник, ученикът Давид Моика, е открил необятния и красив свят на художествената литераура благодарение на проекта „Вълшебната библиотека“, по който е бил за седмица и половина в Полша.

Да научиш поне донякъде езика на приемащата страна е една от допълнителните ползи, която участниците в „Еразъм“ отчитат. Разбира се, всички ползват английски и това до голяма степен улеснява комуникацията.

Подкастите от поредицата "Generation Z/Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика