Еньо си намята кожуха, почукайте на дърво, за да не ви стига злото

OFFNews 24 юни 2024 в 05:48 1899 0

На Еньовден се бере невен, поставя се в спалнята, за да е здрав брачният съюз

Снимка Архив

Невен, откъснат днес и поставен в спалнята, подобрява брачния съюз

Днес е Еньовден, празникът се чества всяка година на 24 юни. Църквата чества на тази дата рождението на Св. Йоан Кръстител. 

Имен ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янко, Янчо и хората, кръстени на билки.

Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг.

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Еньовден е "професионалния празник" на вещиците и магьосниците. Според традицията те се се събират, събличат се и яхват метлите. На вещерските събори се правят заклинания и черни магии, хващат и всички видове уроки. Край реките и езерата пък се събират голи самодиви, които се приемат за повелителки на горите.

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци и се разпределят на Св. Врач на 1 юли. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов.

В ранна утрин според обичая човек трябва да се обърне с лице към слънцето и да наблюдава през рамо сянката си - ако тя е цяла, ще е здрав през цялата година. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове. 

Сред ритуалите, изпълнявани на Еновден, е и почукването на дърво - вярва се, че добрите сили, живеещи в дърветата, предпазват от всяко зло. Невен, откъснат днес и поставен в спалнята, подобрява брачния съюз. 

Друг обичай е измитането на дома с метла, направена от метличина, за прогонване на злото. 

Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Той с нарича още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството