Емблематични паметници в Пловдив ще бъдат почистени, за да станат отворена музикална сцена

Паметникът на Съединението ще бъде почистен за празника на града 6 септември

OFFNews 02 септември 2021 в 19:20 1450 0

В партньорство с Община Пловдив ще бъде почистен почистим Паметника на Съединението по случай 6 септември - Ден на Съединението и официален празник на града. Инициативата е първа от поредица събития като част от програма “Наследство” на фондация “Пловдив 2019” и българската медия за съвременна електронна музика - Фонотека Електрика, наречена Altitude Attitude и е подкрепена от Nexo - една от водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Проектът Altitude Attitude цели да превърне шест емблематични локации в Пловдив в отворена сцена за шест музикални изпълнения на популярни български творци. Освен Паметника на Съединението ще бъдат почистени още четири културно-исторически паметника в периода 3 септември - 2 октомври.

Културно-историческите паметници Бунарджик, Младежки хълм, Небет тепе, Сахат тепе и Паметник на Съединението ще бъдат почистени от надписи, надрасквания и съпътстващи замърсявания.

Шестте музикални изпълнения ще бъдат заснети на видео и излъчени в другите европейски столици на културата Каунас (Латвия), Нови Сад (Сърбия) и столицата за 2023 г. Елевсина (Гърция), за да популяризира едновременно историческото наследство на Пловдив и електронната сцена на България.

Почистването ще се случи преди събитията на избраните локации, за да представи града и неговото наследство по най-добрия начин.

Първото почистване стартира на 3 септември с Паметника на Съединението, където на следващия ден ще се проведе откриващото събитие от серията Altitude Attitude. То започва с изпълнение на основателя на пловдивския аудио-визуален колектив – sayulke.

Програмата продължава с почиствания на 10 септември – Бунарджик; 17 септември – Младежки Хълм; 24 септември – Небет Тепе; и 1 октомври – Сахат Тепе. Съпътстващите музикални събития се случват в деня след всяко почистване. На всяко събитие ще бъде заснет едночасов видеоклип с кадри от земя и въздух, за да усетим местата на Пловдив с музиката на BORNE ALOFT (11 септември), Laylla Dane (18 септември), denitza (25 септември) и Julieta Intergalactica (2 октомври). Всеки от изброените паметници ще има и свой уникален визуален облик, за който ще се погрижи визуалният артист Петко Танчев – съосновател на творческото студио SenseLab и Мелформатор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews