Емблематичната математическа гимназия в Русе остана без директор (обновена)

Напускам заради категорично и принципно несъгласие с политиката на Регионалното управление на образованието, заяви Митко Кунчев. Става въпрос за пенсиониране по негово лично желание - отговори началникът на РУО д-р Росица Георгиева

Александра Маркарян Последна промяна на 21 декември 2018 в 12:15 9801 2

Снимка dunavmost.com

Директорът на Математическа гимназия "Баба Тонка" - Русе обяви, че напуска училището в знак на несъгласие с политиката на началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Митко Кунчев огласи решението си вчера в публично съобщение във Фейсбук.

"Напуснах МГ „Баба Тонка“ за да изпълня моралния си дълг", пише Кунчев и пояснява, че причината е "категорично и принципно несъгласие с неговите (на началника на РУО-Русе - бел. ред.) разбирания за развитието на образованието в Русе".

Той твърди, че за началничката "резултатите от обучението не са важни", че тя смята, че "няма нужда да се интересува от мнението на родители и учени за планиране на план-приема". Протестира, че е има само една математическа паралелка с прием след седми клас (общо паралелките са 4), а езиковите паралелки в Английската гимназия са пет. Твърди още, че "началникът намалява приема в училище на една смяна и не намалява приема в училища на две смени", че "началникът не признава критериите за планиране на приема посочени в Наредба 10. Аз настоявам законът и наредбите да спазват", както и че "началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и т.н., а не инженери, програмисти, лекари, учители и други подобни".

В края пише, че "децата и родителите могат най-добре да планират бъдещето си и затова нямат нужда от началника на РУО".

"Поводът за прекратяването на договора е изпълнението на моралния дълг, който имам към гимназията, която ръководя 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на директорите на училища аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 директори. На практика получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се ръководи от такъв директор. На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ", завършва Митко Кунчев.

OFFNews се свърза с д-р Росица Георгиева, за да потърси нейната позиция по отправените обвинения.

Оказа се, че Митко Кунчев е подал заявление не за напускане, а за ранно пенсиониране, считано от 1 януари 2019 г., като в разговор с нея той е казал, по думите на Георгиева, че "ще погледна кога ми е по-изгодно да подам заявлението си", с оглед трите години осигуряване, от които зависи размера на бъдещата му пенсия.

"Господин Кунчев подаде заявлението на 10 декември по чл. 327, ал. 1, точка 12 от Кодекса на труда - поради придобиване право на пенсия, считано от 1 януари, като използва правото си за пенсиониране 3 г. по-рано. Това е личен акт. Изчаках достатъчно време и на 19 декември съм издала заповедта. Не мога да го спирам, той сам е заявил желание", коментира Георгиева.

По отношение на обвиненията тя коментира, че целият проблем се съсредоточава във факта, че броят на паралелките в Математическата гимназия с прием след седми клас е намален с една тази година - от пет на четири - и причината не е желание да бъде ощетено училището, а много по-малкото седмокласници в Русе.

"Да, когато общият брой седмокласници в Русе е 3000, може да има пет паралелки, но тази година всички кандидатстващи след седми клас бяха 1 274 ученици. От друга страна, от години Английската ни гимназия - която е емблематично за страната училище - от години функционира успешно с четири паралелки. Те бяха намалени от пет на четири по нейно желание, защото при пет влизаха деца с твърде нисък бал", коментира д-р Георгиева.

В подкрепа на оспорвания план-прием за Русе вече има и решение на Административния съд в Русе, който потвърждава законосъобразността на решенията на РУО. Съгласно него в МГ "Баба Тонка" има една паралелка за прием след четвърти клас и четири паралелки за прием след седми клас: една математическа, две по информатика и една с биология и химия.

"Г-н Кунчев твърди, че има нужда от учители. Да, но къде са учителите, завършили Математическата гимназия? Къде са резултатите на Математическата гимназия по отношение на националния отбор по математика? Няма ги. Последните са от 1993 година. Училището е осмо след националното външно оценяване, но при матурите го няма в Топ 10", каза още д-р Георгиева и определи спора с директора като "изключително дълъг, уморителен и отегчителен".

Тя увери, че уважава Кунчев и че постиженията му не са пренебрегнати, но целта "трябва да е качеството, а не парите, които се отпускат за всяко дете. Елитът е 10% от обществото - нека се бори за тези деца. Противното е антагонизъм срещу другите училища, коментира началникът на РУО-Русе.

Потърсихме и Министерството на образованието и науката за позиция по случая.

Ето какво ни отговориха оттам:

"Действително през настоящата година има намаление на броя паралелки в МГ „Баба Тонка“ в Русе с една паралелка. Това не означава, че през следващата година отново ще има такова. Математическите гимназии са сред училищата с най-силно застъпено обучение по STEM - математика, природни науки, технологии и дигитални умения. През следващата година планираме мерки за засилване на обучението по тези направления и в останалите училища в страната. Министерството на образованието и науката благодари на г-н Кунчев за усилията и целенасочената работа по създаване на училищна общност като директор на МГ „Баба Тонка“ в Русе. Той е придобил правото и сам е пожелал да се пенсионира от 1 януари 2019 г."

От МОН уверяват също, че преди утвърждаването на съответния план-прием началниците на регионалните управления на образованието провеждат редица дискусии – с представители на училищата, с местния бизнес, с родителските организации – и вземат предвид становищата им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

2

поп Дръвчо

21.12 2018 в 14:35

Тази статия ме утрепа с носталгия.

Кунчев стана директор докато аз бях ученик там. Беше млад и амбициозен партиец, но освен това - приемливо адекватен учител по математика (не ми е преподавал).

7948

1

Oggie Petkov

21.12 2018 в 13:09

Директорът е действал като героя на Чудомир от разказа " И я че изокам някой ден".