Електронното управление защитава лични данни с дарена програма

OFFNews 31 май 2018 в 13:11 2260 0

Електронното управление защитава лични данни с дарена програма

Достъпът до лични данни ще бъде защитен чрез софтуер, който беше дарен на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) от компанията LogSentinel.

Програмата е софтуерно решение за превенция на злоупотребата с лични данни чрез съвременни криптографски технологии, включително блокчейн. Продуктът LogSentinel предоставя сигурна одитна следа и защитава интегритета на данните в държавни регистри и достъпа до тях, като записва всеки достъп до лични данни през централния компонент за свързаност на държавните регистри RegiX, поддържан от ДАЕУ.

Това означава, че решението прави практически невъзможен всеки опит за промяна или изтриване на следа на достъпа до лични данни през централните компоненти на електронното управление и гарантира надеждна защита на данните.

Дарението представлява неограничен лиценз за продукта, дарен от частната компания, за което беше подписано споразумение между собственика на компанията Божидар Божанов и председателя на ДАЕУ Атанас Темелков.

Подобна практика се случва за първи път в България и е вдъхновена от примера на естонски разработчици, които даряват на естонската държава решение за защита на здравните записи на гражданите в държавни регистри.

Стойността на дарението възлиза на 12 500 евро, които ще бъдат ежегодно спестявани от бюджетите на всяко отделно ведомство.

Дарителят LogSentinel предвижда и безплатно обучение на служители на Държавната агенция „Електронно управление“ за работа с едноименния продукт.

Софтуерното решение може да бъде използвано от всички администрации в зависимост от тяхната готовност. Нормативните изисквания за сигурна одитна следа са записани в Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови