Електронната рецепта отново се отлага

OFFNews 05 май 2021 в 21:29 2568 0

Снимка Архив/БГНЕС

Бойко Пенков

Болничната система все още не е готова за електронната рецепта, заяви заместник-здравният министър в оставка Бойко Пенков.

До 31 май отлагаме въвеждането на електронните рецепти. Това е последното отлагане, зарече се Пенков. От 1 юни ще бъдат само електронни рецепти.

"Установихме, че все още болничната система не е напълно готова. Аптеките са почти готови за изпълнение на електронните рецепти."

Д-р Пенков поясни, че когато изписват пациент от болница винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба не би трябвало тази рецепта да има възпожност за използване в аптека. "Това ни накара да се обединим около идеята да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти, за да дадем възможност на колегите от болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията", каза той. 

В отговор на въпрос на БГНЕС Пенков изясни, че хората с хронични заболявания и 3-месечни рецепти на хартия, трябва да бъдат спокойни – рецептите, при изпълнени само един и два отрязъка, ще са валидни и хората ще могат да получат лекарствата си и след 1 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови