''Ел Би Булгарикум'' отново произвежда продукти по БДС

Заради неизгодни договори с търговски вериги компанията е губела по 50 000 лева месечно

OFFNews 30 януари 2024 в 14:00 2324 0

Богдан Богданов

Снимка МИИ

Богдан Богданов в базата на Ел Би Булгарикум във Видин

"Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко и отново произвежда продукти по БДС, което е било преустановено при предишното ръководство. Доставките на мляко вече са удвоени.

Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който посети производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие във Видин и се запозна в детайли с производствения процес на дружеството, съобщиха от пресцентъра на МИИ. 

Богданов допълни, че "Ел Би Булгарикум" няма да се приватизира. Той обяви, че приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и че ще работи за привличане на млади хора в дружеството.

На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно.

По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Министърът посочи, че този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

Министърът съобщи, че се планира дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите да достигат до повече клиенти, като през последните месеци се е наблюдавала липсата им в магазинната мрежа.

Богданов припомни, че при предишното ръководство на дружеството са взимани неефективни решения за продажба на продуктите под себестойността им, което е довело до големи загуби за компанията. Заради неизгодни договори с търговски вериги компанията е губела по 50 000 лева месечно. През последните месеци производството не е работило на пълен капацитет, а на едва 60 процента от него.

Богданов разгледа производствените цехове в предприятието и констатира, че базата има нужда от спешен ремонт.

"Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас", каза министърът.

Той съобщи, че се планира в „Ел Би Булгарикум“ да се привлекат млади хора и кадри чрез възстановяване на дуалните програми. Научният център на дружеството ще продължи да получава подкрепата на държавата и ще влезе в нов етап на развитие, благодарение на сътрудничеството си с японската компания "Мейджи". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки