Екозащитниците бесни на Радев за обвинението, че не са помагали в Кресна: Бъдете достоен!

Антония Чорева 31 август 2017 в 16:50 6048 5

Природозащитниците са обидени на вътрешния министър Валентин Радев за забележката му към тях, че не са се включили при погасяване на огромния пожар, който цяла седмица горя в Кресненското дефиле. 

"Гледах по телевизията екозащитници за пожара, но никой от тях не дойде да ни помогне - да каже къде има лешояди, къде да заграждаме повече огньовете. Това е личната ми забележка", каза вътрешният министър преди два дни, след като успешно беше овладян пожарът. От природозащитниците реагираха остро и се защитиха, че не са били допуснати до гасенето, тъй като било опасно. 

Природозащитниците днес се защитават, че активно са съдействали за потушаване на огнената стихия. "Използвани са нашите високопроходими коли, с които доставяме храна за лешоядите, в помощ на служителите на пожарната при гасенето на пожара. Екипът ни и наши доброволци бяха пет дни на разположение за гасене на пожара в северния му край към селата Мечкул и Ракитна. Оказвана е помощ на горските служители и на пожарникарите. Призоваваме министър Радев да се извини", написаха в официално изявление от Сдружение "Фонд за дивата флора и фауна".

От неправителствената коалиция "За да остане природата" пък пуснаха видео със свои доброволци, които са останали да помагат в засегнатото село Влахи и днес, когато огънят е овладян.  

Във видеото Петко Цветков обяснява, че е през последните две седмици е в село Влахи, за да помогне за възстановяването на щетите, в района на училището и гробищата, които са изгорели. "Засегната е растителността, дървовидните хвойни - които са оцелели през османското робство, при този пожар са загинали", разказа доброволецът. Той твърди, че те са там през цялото време и разказа: "При евакуацията дойде полицията, пусна сирената и събра местното население и всички доброволци, като обяви евакуация. Няколко часа преди пристигането на пожарната ни беше забранено да сме на територията на село Влахи. След като напуснахме района, помолихме да защитаваме постройките и къщите на хората - часове наред не бяхме допуснати. Привечер успяхме да влезем на територията".

Мария Кавлакова от "Зелените", която също защитава екозащитниците, пък е написала официално писмо до вътрешния министър, което обаче тя ще изпрати в понеделник, тъй като събира подкрепа за него. Ето какво казва тя на министър Валентин Радев:

"Изразявам изключителното си учудване от Вашето изказване, в което вие казвате, че „екозащитниците“ ги нямало, а сте ги гледали по телевизията. Не са дошли да ви покажат къде са местообитанията на животните, за да можело да се помогне.
Смятам изказването Ви за изключително манипулативно. Защо?

Редно е Вие да поискате помощ от т.нар от Вас екозащитници, а не те да идват сами.

С изказването си вчера целяхте да обидите неправителствените природозащитни организации, които в останалата част на Европа са дълбоко уважавани. Това силни ме възмути. 

Да бъдеш природозащитник в България е много трудно. Тези хора за постигнали толкова много в опазването на природата, колкото никой друг не е. Уважението към тях и съвместната работа би трябвало да е приоритет на правителството, което вие представлявате.

Пожарът над Кресна е природно бедствие и стихия, пред която всички сме равни и няма значение кой каква професия има.
Не смятам, че имахте каквото и да е основание да направите това очернящо изказване и да търсите отговорност, от хора, които не носят такава.

Намирам за удачно да поднесете публично извинение към цялата природозащитна общност!

Бъдете достоен.

п.с Факт, който не е важен - представители на много природозащитни организации са били на мястото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

5

Киро Горския

04.09 2017 в 21:14

Eкозащитниците да не са ви пенкилер?! Абсолютно манипулативно и подло изказване на министъра! Освен факта, че са били там, но той явно не ги е видял.

12017

4

Кулин бан

31.08 2017 в 22:40

Екозащитниците са били там и са помагали, но на министъра не му изнася на пропагандата.

12435

3

Jinx

31.08 2017 в 20:56

Тия смешници като става въпрос за пари ще са първи, ама като трябва да се работи никакви ги няма.

12860

2

newfoundland

31.08 2017 в 19:11

Поредно доказателство, че на зелените не им пука за природата и я ползват за претекст да изкарват пари.

12021

1

bls

31.08 2017 в 17:22

"Редно е Вие да поискате помощ от т.нар от Вас екозащитници, а не те да идват сами." - ЩО? екозащитниците трябва да са доброволци -> ДОБРА ВОЛЯ -> ВОЛЯ - "способност на човека съзнателно да управлява своите постъпки, да ги насочва към съзнателно поставени цели" - т.е следвало е екозащитниците да насочат съзнателно действията си към подпомагане за гасене на пожара.
 
X

Подкастът на OFFNews