Екозащитници протестират срещу законопроект на Валери Симеонов (видео)

Ирина Евгениева Последна промяна на 13 февруари 2020 в 11:20 2209 2

Риболовци и природозащитници организираха протест срещу новите текстове за Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чрез които се променя и Закона за водите пред задния вход на Народното събрание. 

Протестиращите призоваха народните представители да отхвърлят поправката в закона за водите.

Те смятат, че тази поправка ще позволи на ВЕЦ-овете, които са изградени в нарушение и са част от "Натура 2000", да продължат да функционират, а това ще доведе до заплаха за българските реки. 

Протестиращите държаха плакати с надписи "Малките ВЕЦ-ове унищожават нашите реки","Изроди долу ръцете от българската природа".

Новите текстове бяха внесени от лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов. В тях се предлага да отпаднат забраните, които не допускат водовземане от повърхностни води за производство на електроенергия, когато тази част от реката попада в зона на защита и без да се съобразява с действащите забрани в плановете за управление на речните басейни.

Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка" заяви, че не са останали здрави реки. Той добави, че дори и да имаме вода, тези ВЕЦ-ове причиняват пресушаване на реките и с тази промяна реките ще се вкарат в тръби. 

Куманов каза, че тази поправка обслужва хидроенергийната мафия, защото голяма част ВЕЦ-овете са собственост на партийно свързани лица в България. Ако се приеме, ние ще сезираме Европейската комисия, че Министерството на околната среда и водите ги е излъгало, че вече не се строят ВЕЦ-ове, категоричен е той. 

Малките ВЕЦ-ове имат изключително малък принос в енергийния микс на страната, а в същото време имат голяма вреда за обитателите на реките и съответно и за хората, заяви Катерина Раковска от WWF. 

Раковска добави, че срещу тази поправка са се обявили всички, които имат отношение към околната среда включително и Министерството на околната среда и водите. Има наказателна процедура срещу България за минивецове в "Натура 2000", ако тази поправка стане факт тази процедура ще навлезе в друга фаза и ще утежни ситуацията. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

2

1во.Затвориха 4 напълно годни реактора на Козлодуй,по нашенски си изисквания,а не по европейски такива.Останаха последните два хиляда мегаватови енерго блокове 5 и 6 с оставащ къс експлотационнен период.
2.Пред затваряне са ТЕЦ овете.
3.Сега пък се предлага да се затварят малките ВЕЦове поради ниска ефективност,а Високоефективните 1,2,3 и 4 блокове ги затриха.
4.Къде бяхте когато изсякоха горите и гориха боклуците на Африка и Европа под вашето "Денонощно бдение"
5.Къде бяхте при пресушаването на язовирите.Трябваше Валя Ахчиева,да ви свърши работата !!!Елементарни и примитивни изнудвачи."Калинки с парашути""Главанаци"

2000

1

Johny

13.02 2020 в 12:09

На крива ракета - космосът й пречи. Този лаф е много валиден за еколозите, те все ще намерят за нещо да мрънкат.