Екоминистрите на ЕС се събират в София

OFFNews 10 април 2018 в 08:08 2396 1

Качеството на атмосферния въздух ще е основната тема на започващия днес в НДК двудневен неформален съвет на министрите на околната среда и водите на страните - членки на ЕС. Той е в рамките на българското европредседателство и за провеждането на събитието районът около двореца ще бъде ограничен за движение във вторник и сряда.

През първия ден на срещата дебатите ще бъдат съсредоточени върху защитата на човешкото здраве и околната среда и възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух.

Следващата сесия ще бъде посветена на намирането на решения за по-добро прилагане на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Министрите ще обсъдят три основни теми: съществуващите инструменти за изграждане на капацитет, междусекторното сътрудничество и рационализирането на задълженията за докладване и намаляване на административната тежест.

Вторият ден ще бъде посветен на международните преговори за климата, тъй като 2018 г. е решаваща за постигане на съгласие за Работната програма за Парижкото споразумение за изменението на климата.

Модератор по време на неформалния съвет ще е Юлиян Попов, бивш екоминистър и посланик на добра воля по климата и енергетиката на българското европредседателство.

В началото на неформалния съвет ще бъде подписано и първото програмно споразумение за новия програмен период по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство между България и страните донори - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови