Екоминистерството спря новите строежи в Община Царево преди да бъде приет ОУТ

Георги А. Ангелов 20 август 2021 в 18:43 4151 0

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Новите строежи в Синеморец, Варвара и други населени места и курорти на Община Царево спират докато не бъде приет Общ устройствен план на общината, съобщиха от инициативата "Зелени закони". Министърът на екологията Асен Личев е отменил писмото на своята предшественичка от ДПС Искра Михайлова от 2014 г. с което това беше възможно.

Преди две седмици oт "Зелени закони" призовахa граждани да пишат до министъра на околната среда Асен Личев и да поискат той да отмени незаконно писмо на Искра.

Министър Личев на 18 август е изпратил писмо до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и кмета на Община Царево, че отменя въпросното писмо. Днес, 20 август, от Министерството са писали на всички граждани, изпратили имейли, да им съобщят, че са предприели тази стъпка в отговор на тяхното настояване. Министър Личев мотивира това свое действие с постъпили искания и сигнали, че практиката да се процедират подробни устройствени планове без действащ общ устройствен план е нарушение на Закона за опазвана на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.

"Това слага край на използването на подробни устройствени планове, одобрени от община Царево в нарушение на двата цитирани закона и наредби 2/1995 и 7/2003 в началото на века и ще принуди общината да завърши процедурата по приемането на нов общ устройствен план. Това писмо признава, че строителството извършено в периода 2014-2021 г. е разрешавано в нарушение на европейските директиви", посочи Тома Белев, експерт в "Зелени закони".

Последният проект за Общ устройствен план на общината предвиждаше урбанизация в парк "Странджа". Той се базира на неверни данни. Площта на същестуващите плажове на хартия беше завишена с 50%, за да бъде обосновано бъдещо курортно застрояване. На 13 юли общинският съвет, по предложение на кмета Георги Лапчев, взе решение, което представлява опит за бламиране на Министерството на околната среда и водите, след като то предложи разширяване на зоната от европейската мрежа "Натура 2000" в "Галата", плаж Шкорпиловци и "Ропотамо". В "Ропотамо" попадат и земите при спорния от години плаж "Корал".

Съветът взе решение за несъгласуване и неприемане на нови защитени зони на територията на община Царево до приемане на Общ устройствен план на общината и План за управление на Природен парк "Странджа". Общината няма съгласувателни правомощия, които биха ѝ позволили да спре обявяването на зоните за защитена територия, но това действие говори красноречиво за намеренията ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови