Екипажът на българския полярен кораб спаси бедстваща яхта в пролива на Дрейк

OFFNews 01 януари 2024 в 18:40 4703 0

яхта

Снимка Фейсбук

Спасителна операция

Екипажът на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий", който плава към Антарктида, спаси 13 канадци на борда на яхтата "El Doblon" на подходите на пролива на Дрейк.

Операцията се е провела в новогодишната нощ, съобщиха от ВВМУ „Никола Вапцаров", чиято собственост е плавателният съд.

Сигнал за бедствието от екипажа на яхтата, която се намирала на около 12 мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк, е получен в 01.45 ч, местно време. Последвало и обаждане от чилийската брегова охрана с призив към корабите в района, които могат да окажат помощ.

Българският кораб се оказал най-близо до "El Doblon" – на 8 мили. От „Св. Св. Кирил и Методий" се насочили незабавно към яхтата, на чийто борд имало 13-членен екипаж. Височината на вълните по време на операцията е била 5 бала – около 6.5 метра.

В хода на комуникацията станало ясно, че яхтата не се движи, има пробойна в носовата част, откъдето нахлува вода. На борда на „Св. Св. Кирил и Методий" подготвили спасителна лодка с трима български моряци, оборудвани със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета, в случай че се наложи изтегляне на лодката или евентуално швартоване на борда на кораба.

Час след получаването на сигнала за бедствие, българският кораб вече бил на разстояние от 4 кабелта (около 740 м) от бедстващата яхта, откъдето докладвали, че нахлуването на водата в яхтата е спряно и тя частично може да се движи, въпреки силен крен (наклон) надясно.

Българите докладвали на чилийската брегова охрана, след което ескортирали яхтата към пристанище Пуерто Уилямс в южната част на Чили. Малко след 4 сутринта, екипажът на „Св. Св. Кирил и Методий" предал вахтата по ескорта на спасителен кораб на Чилийската брегова охрана и продължили плаването си към о. Ливингстън.

Проливът на Дрейк в Южна Америка разделя архипелага Огнена земя на север и Южните Шетландски острови на юг, свързвайки Атлантическия океан на изток с Тихия океан на запад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика