EК отпусна 6,9 млн. евро за втори мост над Дунав при Русе

OFFNews 25 януари 2024 в 16:00 2719 0

Снимка Янка Петкова/ OFFNews

Дунав мост

Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина за финансиране на предпроектно проучване за нов мост над Дунав при Русе-Гюргево в размер на 6,9 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави.

Предстои най-късно до средата на годината България и Румъния да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансирането. До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за ново съоръжение.

Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, с дължина около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата „Русе - Велико Търново“.

България и Румъния подадоха през септември 2023 г. съвместното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Първият мост над Дунав между България и Румъния е построен преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г. Оттогава до днес трафикът между двете държави се е увеличил десетократно. С оглед бъдещото възстановяване на Украйна се очаква потокът от товари по направлението „север – юг“ да нарасне още повече, което прави проектът стратегически важен за целия регион, уточняват от министерството.

През август 2023 г. подкрепата на италианския бизнес за изграждане на втори мост над Дунав при Русе обсъдиха министър Георги Гвоздейков и посланика на Италия Джузепина Дзара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!