ЕК настоява България да въведе таксуване на камионите според замърсяването

OFFNews 24 май 2024 в 17:21 3465 1

Снимка БГНЕС

Европейската комисия настоява България и още 15 държави от ЕС да въведат изцяло европейските правила, които предвиждат пътните такси за товарните камиони да бъдат съобразени с количеството въглероден двуокис, отделяно при тяхното движение.

В съобщение на ЕК се пояснява, че от 1999 г. правилата предвиждат плащането за използване на пътната мрежа в ЕС да бъде или за време (с винетки), или за пробег (тол такси). По този начин се покриват разходите за изграждане и поддръжка на пътища.

През 2022 г. правилата бяха разширени, за да включат леките автомобили и малките тежкотоварни превозни средства. Въведено бе изискване държавите в ЕС да налагат плащания според емисиите въглероден двуокис, отделян при движението на тежкотоварните превозни средства. Тази мярка насърчава използването на по-нови модели камиони, които замърсяват по-малко, пояснява ЕК.

До края на март тази година държавите от ЕС трябваше да съобщят на комисията как са въвели промените в националното законодателство. Засега това задължение не е изпълнено от нашата страна, Белгия, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словения и Словакия. 

ЕК дава днес двумесечен срок за отговор и отбелязва, че по-нататък може да продължи с наказателната процедура.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  1

  dolivo

  24.05 2024 в 20:32

  Като страна , която кара таралясниците на цяла Европа, няма как да стане.

  Малко да се вдигне стандарта и да поевтинеят колите.

  Електричките са или скъпи, или скапани, или не стават за нашите разстояния все още.
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?