Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ефективна присъда за бившия председател на Административния съд в Бургас

OFFNews 06 ноември 2013 в 14:34 3202 1

Атанас Вълков
Атанас Вълков

Състав на Софийския градски съд определи 3 години и половина затвор за бившия ръководител на Административния съд в Бургас Атанас Вълков.

Прокуратурата поиска 6 години затвор. 

Вълков беше задържан и дълго разследван заради това, че през 2011-а година се опита да продаде чужд крайморски имот, който представил с фалшиви документи, като свой.

Съдът прие, че само три от документите са съставени от Вълков, за другите няма данни, че ги е написал лично, но при всички положения, по време на тази сделка, завършила със среща на Вълков с агент под прикритие, той е знаел, че документите са неистински, т.е., че извършва престъпление.

Според съдебния състав единственото смекчаващо вината обстоятелство на съдията от Бургас е неговото чисто съдебно минало и данните за доброто му кадрово развитие. Всичко останало, каза съдия Венцислава Иванова, е отежняващо и най-вече това, че престъпленията са извършени от съдия, което, според нея, сериозно разклаща устоите на съдебната система и руши авторитета на тази институция. Делото приключи след първоначален опит на Вълков да сключи споразумение с прокуратурата, което обаче после беше отменено, и така се стигна до този процес. 

Това е първата съдебна инстанция, присъдата ще бъде обжалвана най-вероятно на по-горните инстанции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews