Една година от Великото народно въстание (снимки)

OFFNews 02 септември 2021 в 17:15 1991 0

Днес се навършва една година от големия протест срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, наречен от организаторите Велико народно въстание.

56-ият ден от протеста започна още от рано сутринта пред сградата на бившия партиен дом, в който ГЕРБ бе преместил заседанията на парламента. От самото начало имаше провокации и опити за ескалация на напрежение, но организаторите от Отровното трио предотвратиха опитите за щурм към сградата. Това обаче не попречи на силите на реда да използват лютив спрей и палки срещу мирно протестиращи демонстранти.

Ескалацията на напрежението в крайна сметка бе постигната в късните вечерни часове.

По това време в триъгълника на властта имаше десетки хиляди хора, според някои оценки дори и над 100 000.

Въпреки драконовските мерки за сигурност, след като стана тъмно се оказа, че сред протестиращите има и такива, които, незнайно как незабелязано от полицията и жандармерията, са успели да дойдат с  цял арсенал от бомбички. Полицаите пред входа на партийния дом бяха подложени на истинска канонада от фойерверки.

Дойде водно оръдие.

Странното поведение на полицията обаче продължи. Вместо да се намесят срещу агресивните елементи, служителите на МВР бездействаха. Чак след като хората с бомбичките напуснаха площада, силите на реда организираха атака, при която бяха бити и арестувани десетки мирно протестиращи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови