Един различен dream team

Четирима стажанти в Лидл България разказват за мечтите и успеха

OFFNews 17 август 2021 в 14:53 6552 0

Те биха били мечтаният олимпийски отбор. В спринтовите дисциплини излиза Страхил. На тенис корта – Мартин. В синхронното плуване се гмурка Ани. А фронта на социалните медии покрива Елиза – защото ако нещо го няма във Facebook, не се е случило.

Така в олимпийска стилистика бихме представили четиримата герои по-долу. Това, което ги свързва, е, че всички те са свежите попълнения в тазгодишната стажантска програма на Лидл България. За втора поредна година тя посреща млади и амбициозни хора, които работят по конкретна бизнес задача, трупат опит и опознават бързооборотния сектор в продължение на 2 месеца. И докато те навлизат в „кухнята на Lidl“, ние надникваме в личния им свят, където е пълно с интересни истории.

В продължение на 4 години и половина Страхил тренира лека атлетика. Тича в два коридора – за спринт и щафетно бягане. Събира завидно количество медали – общо 16, и смело мечтае за още… минимум злато от Балканиада. Съдбата обаче решава друго – получава рядка травма на стъпалото. На медицински език – счупване на сезамовидна кост на дисталния край на първата метатарзална кост на стъпалото. За него означава само едно – край на големите планове в леката атлетика. Именно в трудностите обаче се калява шампионският дух. Затова взима най-важните уроци от спорта и продължава по нови пътища. Насочва се към финансите – от малък обича да планира и пресмята. Днес е 4-ти курс в Нов българския университет, специалност „Управление на бизнес и предприемачество“, и в разгара на следващото предизвикателство – да намери отговор на въпроса „Как служителите в магазините на Lidl да работят по-ефективно и „по-умно“.

Страхил Стоянов

Отговор на този въпрос търси и Мартин, който работи по проект на същата тема. Ако кажем, че икономиката е негова голяма любов, няма да сбъркаме. Затова му е изключително интересно да опознава спецификите на икономическите субекти, връзките между тях, как функционира една компания и какво стои зад успеха й. Има си и лична класация с „Най-интересните компании“, които мечтае един ден да опознае. Оглавява я Tesla. По негови думи – „един от най-иновативните производители на автомобили в света“. Любопитен е да узнае тайната, която се крие зад нейния успех. Отчасти, вече се досеща за отговора. Вярва, че всичко е постижимо – стига да имаш амбицията и отдадеността да го направиш. Вижда го и при себе си – 11 години тренира тенис. Спортът го учи на дисциплина и постоянство, оформя характера му и друга негова мечта – да срещне Новак Джокович, за да го пита какво е да си №1.

Мартин Стоянов

Своя принос към колекцията със спортни постижения добавя и Ани. На 9 години започва да тренира синхронно плуване. Следват множество състезания, турнири в Сърбия, Белгия и Хърватска, над 20 медала и безброй прекрасни спомени и уроци. Избира обаче да поеме по друг път. Така се озовава студентка в Софийския университет „Св. Климент охридски“ – „Право“ и „Биотехнологии“. Две специалности, които на пръв поглед нямат нищо общо. Не и в нейните очи – „общото са законите“. „В правото това са правилата, създадени от хората, за да функционира обществото нормално. В биотехнологиите – това са природните закони“. В Lidl се потапя в застрахователната тема – проектът, по който работи, е да намери начин да оптимизира обработката на застрахователните случаи. Вярва, че отговорът се крие в дигиталните решения, както и че стажът ще й покаже отблизо как работи една международна верига и ще й даде напълно нов и различен поглед и знания.

Ани Стоянова

Последното попълнение в dream team-а е Елиза. Оставихме я за накрая, за да сме сигурни, че ще прочете това. Не заради друго, а защото е от онези хора, които първо четат последната страница на книгата. Не се страхува от spoiler-и – просто иска да е сигурна, че любимият й герой ще остане до финала. За нея може да кажем, че е класически представител на Z поколението – интересува се от социални медии, дигитален маркетинг, а като истинско мулти-култи момиче избира Виена за своето образование. В Lidl има за задача да намери нови начини, с които компанията да стига до младите хора. А как изглеждат те в нейните очи? „Моето поколение сме социално ангажирани, водим по-динамичен начин на живот. Не ни е страх да изразяваме мнението си и да предприемаме действия, когато нещо не ни устройва“, казва тя. Добавя и че когато завърши следването си във Виена, обещава да се върне в България – защото „у дома се чувствам щастлива и знам, че мога да се реализирам тук“.

Елица Зографова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови