Джихадист арестуван на българо-турската граница

OFFNews 03 юли 2014 в 20:42 3415 5

Белгийски гражданин, участвал в мюсюлманската "свещената война" в Сирия, е бил задържан тази седмица на турско-българската граница, съобщават белгийски медии.

24-годишния белгийски джихадист, роден в Конго, е арестуван на ГКПП "Капитан Андреево" при влизане от Турция и е приет в хасковската болница в понеделник. Той е обявен за издирване от белгийските власти с европейска заповед за арест, уточниха от съда.

Младежът бил тежко ранен на бойното поле и е бил приет в болница в Истанбул, откъдето обаче избягал, съобщават белгийски медии.

Заради тежкото здравословно състояние на чужденеца, съдийският състав заседава в болницата.

"Има изгаряния по гърба и рани на долните крайници, които са инфектирани", съобщи пред журналисти зам.-директорът на лечебното заведение д-р Славея Димитрова.

Бащата на задържания коментирал пред белгийски медии, че е опитал да превози сина си с автомобил от Турция към Белгия, но е бил спрян от полицаи на българската границата. Той настоява синът му да получи разрешение да пътува до родината си, където лечението му да продължи.

Джихадистът се е сражавал в Сирия на страната на опозицията в продължение на няколко месеца. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в терористична организация.

Според официални данни в Сирия се сражават няколкостотин граждани на ЕС, от които около 200 имат белгийски документи за самоличност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови