Две нови сгради за детски ясли в София, другата седмица започва строителството на още една

OFFNews 18 август 2022 в 15:49 2559 3

Детска ясла

Снимка Аделина Ангелова/СО

Предстои другата седмица да започне строителството на нова сграда за две групи към СДЯ 51 в „Красна поляна“

До края на годината ще бъдат готови да приемат деца две сгради, които се изграждат към самостоятелните детски ясли – 35 „Вълшебство“ в район „Триадица“ и 31 „Палавници“ в „Красно село“. Основната ни задача е да осигуряваме места за децата между 3 и 6 години, заедно с това работим и за разкриване на нови места за най-малките в детските ясли.

Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която провери строежите заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев.

В момента се изпълняват довършителни работи. В новия корпус към самостоятелна детска ясла "Вълшебство" се изграждат помещения за 4 нови групи, както и физкултурен салон, с което се удвоява капацитетът на детското заведение. В двора на яслата ще бъдат изградени нови 8 детски площадки за всяка една група.

СДЯ "Вълшебство" е специализирана в ранната рехабилитация на деца с увреден слух и е единствената с подобна дейност на територията на Столична община. Старата сграда също беше освежена, за да няма разлика между двете, посочи също зам.-кметът Барбалов. Над 20 години екипът на детското заведение работи успешно с Центъра за ранна рехабилитация на деца с увреден слух и ползва услугите на техните дипломирани сурдопедагози. През годините в яслата са създадени всички необходими условия за интеграция на децата с увреден слух, като те се отглеждат и възпитават в общи групи.

В момента в София се строят 25 детски градини и ясли, като 12 от тях очакваме да бъдат готови до края на годината, каза още кметът Фандъкова.

Предстои другата седмица да започне и строителството на нова сграда за две групи към СДЯ 51 в район „Красна поляна“.

На фона на цялото това строителство тази година няма да има място за около 8 000 деца в яслена възраст в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1973

2

autogentile

18.08 2022 в 22:34

Красимирчо, ти душевно болен ли си и/или нямаш деца. Проблемът с детските градини и ясли е инспириран до голяма степен от нищоправенето на т.н. “Кмет” на София - Фандъкова и предшественика ѝ - еднокнижната Тиква. Заради тяхното безхаберие в последните 13-15 години, днес откриването на детска градина е сензация.