Двама служители на пощите обявиха гладна стачка

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2018 в 11:09 7526 14

Двама служители на пощите обявиха гладна стачка

Двама служители на „Български пощи“ са обявили гладна стачка. Това съобщи председателят на Национален синдикат „Защита“ Красимир Митов в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

„Хората са търсят правата. Това ръководство на „Български пощи“ не заслужава хората да си рискуват здравето, но е крайна мярка против потъпкването на човешките права, от две години и половина насам непрекъснат тормоз – започнаха със заплахи за уволнения и уволнения. Недопустимо е за една демократична България да се управлява по такъв начин. Тези хора нямат място. Те живеят с 30 години назад. Тези хора не могат да управляват това предприятие, защото са натрупали десетки милиони загуба. Хората са притеснени, че то умишлено се води към фалит и да се даде на концесия или да се продаде за 1 долар. Информирано е и Министерството на транспорта и съобщенията и министър-председателят – пълно мълчание засега“, заяви той.

По думите му, на ръководството на синдикат „Защита“ са отнети ваучерите за храна и част от т. нар. „клас за прослужено време“: „Около 100 лева взеха от заплата на седем човека, които непрекъснато подават сигнали, че нещо в „Български пощи“ не е наред. За да им затворят устата и да ги смачкат, предприеха тази крайна мярка. Атаката е пряко срещу ръководството, за да го подчинят да мълчи“.

Според останалите синдикати в „Български пощи“ няма проблеми, каза Митов: „На тях добре им се плаща. Няма пари за работно облекло, няма пари за заплати, но те са си записали, че г-н Дънешки ще ги спонсорира с 60 хил. лв., така че те в момента са негови адвокати.“

Митов заяви, че синдикатът умишлено не е допуснат до преговорите за колективен трудов договор и затова са внесли жалба до Комисията за защита от дискриминация.

От своя страна изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки отрече синдикат „Защита“ да не е бил допуснат до преговорите за колективния трудов договор: „Това са абсолютно неверни неща. Всичко, което е трябвало да бъде направено е направено съгласно закона. Не виждам какви претенции може да има г-н Митов към настоящия момент.“

Дънешки обясни, че ваучерите за храна и процентът за прослужено време са предмет на колективно договаряне и за да бъдат получавани, хората трябва да бъдат присъединени: „В момента те са към колективния трудов договор. Ваучерите вече са дадени, а днес ще им бъдат изплатени класовете. Причината за забавата е свързана с това, че заплатите се обработват до 18-то число, а те са се присъединили на 19-то число. Няма как цялото дружество да чака тяхното присъединяване, за да обработва заплатите на 11 хил. души. Днес в рамките на деня ще им бъдат изплатени тези възнаграждения“.

Според него няма причина служителите да стачкуват: „Няма мотив за подобни действия, тъй като това, което се поставя на масата като несправедливост не съществува. Дали някой ще иска да гласува – аз не мога да го спра, при положение, че всеки има право на личен избор. В край на краищата претенциите, че заплатите са ниски, а бонусите – малки, това са неща, които са функция на договаряне с всеки един служител. За последните 4 години заплатите са повишени с 20 млн. в дружеството. Най-ниската заплата е вдигната с 55%. Не мога да разбера за какви претенции става въпрос.“

Митов коментира изплащането на процентите за прослужено време като действие, провокирано от информирането на медиите и институциите: „Тази грешка е съвсем предумишлена и целенасочена и цели да смачка синдиката в „Български пощи“. Според нас не се работи прекрасно – изключително ниски заплати, лоши условия на труд.“

Той се закани, че хората няма да отстъпят и стачката ще се пренесе на жълтите павета. Те ще искат увеличение на заплатите, промяна на бонус системата, незабавно да се купи работно облекло на хората, на които от 10 години не е купувано, и да се извърши пълна финансова ревизия за предприятието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8256

14

Stamboloff

01.08 2018 в 11:03

Не знам ситуацията отвътре, но отстрани погледнато не е трудно да се предположи. Предлагам ресорният министър заедно с Борисов и любима телевизия да посетят гишето за получаване на международни пратки на Български пощи на Столична митница и да дадат пресконференция от там. Няма такава мизерия. Лично съм питал служителите там присъда ли излежават или са загубили бас, че работят в тази кочина от времето на В.Червенков. Ако не е част от културното наследство на столицата впрочем...

3520

13

zuljin

31.07 2018 в 22:13

Хвани единия, удари другия...
Единия вика лекари с 60лв заплата, другия - инженери със 150лв.
60лв беше най-ниската (социална) пенсия на баба ми бе калъфи. А на всичкото отгоре ѝ стигаха да не мизерства.

Ама лузъра си е лузър, от злоба вижда бялото като черно...

3520

12

zuljin

31.07 2018 в 21:48

"дежурните фалшиви 10 like/dislike"

Да си беше направил труда да прочетеш правилата на сайта, щеше да знаеш откъде са 10-ките...
Друг е въпроса, че вече никой не трупа рейтинг, а само му се отнема... ама това се получи заради кривите сметки на главния редактор, който си мислеше, че с рейтиговата система ще изгони неудобните, но в крайна сметка ги направи по-силни.
Личи си, че си разбрал за съществуването на интернет когато фейсбук се е появил ;)

7519

11

d0ni

31.07 2018 в 18:39

дежурните фалшиви 10 like/dislike пак са тук, дано се чувствате по-значими така

3520

10

zuljin

31.07 2018 в 14:12

Едно си баба знае...

7519

9

d0ni

31.07 2018 в 14:06

стъкмистика :-) до 90те никой не караше с колани, масово се караше след употреба на алкохол

3520

8

zuljin

31.07 2018 в 13:23

Гледай си там стъкмистиката, аз гледам реалността по улиците. То по статистика и селяците в столицата са 250 000, ама аз накъдето и да се обърна чувам мякане!!!

7519

7

d0ni

31.07 2018 в 13:14

Аз ти дадох официална статистика, че птп-тата едно време са били повече при 10 пъти по-малко автомобили, ти си баеш нещо tam. Ето ти още едно четиво, подплатено с документи:

clubz.bg/71250-ot_jilishteto_do_toaletnata_hartiq_realnostta_v_nrb

3520

6

zuljin

31.07 2018 в 12:47

Глей си работата, родителите ми бяха инженери и взимаха по 350лв заплата, че и командировки в чужбина ходеха - без никакви връзки с номенклатурата.
Майка ми са я глобявали за пресичане на червено. За едно си прав, макар че шофьорите бяха доста по-толерантни на пътя, никой не ебаваше да спира на пешеходни пътеки. Сега спират само заради легналия полицай. :)

7519

5

d0ni

31.07 2018 в 12:25

Стига си говорил глупости. Едно време никой не пускаше пешеходци на пешеходни пътеки. Заплатите на инженерите бяха по 150лв и не стигаха за нищо.

А за ПТП-тата пък съвсем се осра, защото официалната статистика на КАТ за 80та година показва 1199 умрели от ПТП-та, а в днешно време при 10 пъти повече автомобили са 50% по-малко. postradali.com/птп-статистика/
 
X