Два златни и три бронзови медала за български ученици от Европейската олимпиада по физика

OFFNews 28 юни 2021 в 15:10 4341 1

Два златни и три бронзови медала спечелиха Български ученици от Европейската олимпиада по физика, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Петата олимпиада и тази година се проведе виртуално, между 19 и 26 юни 2021 г. Участваха 219 ученици от 46 държави. Всяка държава изпрати по петима представители, допускаха се и гост участници от държави извън Европа.

Българското представяне:

Александър Пламенов Проданов, 11. клас, ППМГ Казанлък - златен медал и втори най-добър резултат в общото класиране;

Васил Николов Николов, 12 клас, ПЧМГ София - златен медал;

Явор Мирославов Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов медал;

Виктор Владимиров Василев, 12 клас, СМГ - бронзов медал;

Александър Асенов Илиев, 12 клас, СМГ- бронзов медал.

Техни ръководители са гл.ас. Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФзФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Българският отбор включи петимата най-добре представили се ученици в Националната олимпиада по физика.

Началото на EuPhO е през 2017 г. Тогава в Естония участват 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се връща с медал. От 2017 до 2021 вкл. физиците ни са спечелили 25 медала - 5 златни, 5 сребърни и 15 бронзови отличия.

За нашите участници олимпиада се проведе във Физическия факултет на Софийския университет, където успоредно със състезанието течеше и подготовката на разширения отбор за Международната олимпиада по физика (IPhO). Подготовката на отбора беше водена от проф. Мирослав Абрашев, проф. Виктор Иванов и доц. Димитър Мърваков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews