Два нови брегови центъра ще следят цялата ни водна граница

OFFNews 15 август 2015 в 16:09 2808 3

Двата нови брегови центъра Варна и Бургас ще наблюдават цялата водна граница на България.

Официалното откриване на бреговия център за управление на трафика във Варна бе днес, а на него присъстваха транспортният министър Ивайло Московски, премиерът Бойко Борисов, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варна Стоян Пасев и генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" АНгел Забуртов.

Всички водни граници на България ще могат да бъдат наблюдавани от Брегова охрана, БОП, МВР за предотвратяване на контрабандата по море и река, заяви Московски. Според него изграждането на двете брегови кули във Варна и Бургас ще повиши ефикасността на работата на специалните служби и военноморските сили.

До месец ще започне да функционира и бреговият център за управление на корабния трафик по река Дунав.

В Брегови център – Варна ще бъде разположен оперативен център за управление на трафика – VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабният трафик в морските пространства северно от нос Емине и поддържа постоянен обмен на информация с Брегови център – Бургас.

В сградата ще бъде разположен и оперативният център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот на море (SOLAS Convention). В аварийни ситуации дейността ще може да бъде поета от специално изградено работно място в бреговия център в Бургас.

Строителството на бреговите центрове за информационно обслужване на корабоплаването във Варна и Бургас се финансира от ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г. по проект "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра струва около 4 млн. лв.

След откриването на Брегови център – Варна бе открита и нова учебна зала във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, където беше представен тренажор, който симулира управлението на кораб при всякакъв вид природни климатични условия. Тренажорът е уникален за България и чрез него корабните механици и бъдещите капитани могат да попаднат във всяка реална обстановка, която предлага плаването по море. Предстсвители на Висшето военноморско училище запознаха гостите с още два тенажора, единият дава възможност за наблюдение на цялото българско крайбрежие, а другият спомага за отработване на всички задачи по управление на кораб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!