Дунав мост: заместници на трима министри пристигнаха в Русе да спасяват града от тапите с ТИР-ове

OFFNews 16 декември 2022 в 18:23 1267 0

Снимка Областен управител на Русе

Трима заместник-министри обсъждаха отпушването на трафика от камиони в Русе.

Заместник-министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството - съответно Венцислав Катинов, Николай Найденов и Николай Шушков, пристигнаха в петък в Русе заради проблема с интензивния трафик от камиони в района на граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост", който пречи на нормалното придвижване и, от който, русенци недоволстват. На работната среща, поискана от кмета на града Пенчо Милков, бяха набелязани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, съобщи на брифинг в района на "Дунав мост" областният управител на Русе Анатоли Станев, цитиран от БТА.

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов заяви, че ще се разшири периметърът на спиране на камиони във вътрешността на страната.
Освен в районите на Велико Търново и Стара Загора от днес тежкотоварни превозни средства ще изчакват край Хасково, Ловеч, Плевен и Шумен. "Това ще коства на МВР много усилия, но вярвам, че колегите ще се справят, за да помогнем на русенци. Досега периодично спирахме тези камиони, като имаме координационен център, който подава информация", обясни Катинов.

Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов заяви, че Русе е във фокуса на държавното управление и никога градът не е оставал без подкрепа. "От началото на август се полагат достатъчно усилия. Оказва се съдействие, но не може да очаквате да сменим изведнъж градоустройствения план на Русе", каза Найденов. В отговор на журналистически въпрос той коментира, че за първи път тази година е видял на междуведомствен съвет национална стратегия за изграждане на буферни паркинги за камиони в страната.
"Предстои да видим как ще се реализира", обясни Найденов.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков каза, че предстои спешно проектиране за евентуалното разширение на международния булевард "България" в Русе, като сега ще бъде извършен частичен ремонт на критичните участъци.
"Пунктът е един от най-натоварените в България, но не е най-натовареният. Проблемът е, че трафикът преминава през Русе", обясни Шушков.

Той припомни, че през идния месец ще бъде обявена обществената поръчка за ремонта на Дунав мост от българска страна, който е в лошо състояние, като се очаква началото на дейностите да бъде поставено през лятото.

Шушков каза още, че ще информира правителството, че трябва да се продължат дипломатическите разговори с румънската страна, тъй като "има определени периоди от денонощието, в които Румъния не приема наши превозни средства, които преминават през граничния пункт, особено на изход от България".
"Това създава т. нар. "тапи". Въпрос е на дипломатически усилия и може би ще бъдем разбрани. А голямото решение е бързото приемане на двете държави в Шенген", каза още Шушков.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че са предвидени два буферни паркинга за камиони край Русе. Единият ще се строи с отпуснатите от държавата три млн. лева, като процедурата вече е в ход. За другия, който ще бъде изграден с частна инвестиция, е избран участник и вече е внесен депозит.
"Интензивно комуникирам с министерствата. Надявам се, че с тези мерки трафикът ще отслабне. До изграждане на буферните паркинги ние можем само да искаме от държавата камионите да се спират във вътрешността на страната", каза още Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!