Думи на депутат от НФСБ за децата с увреждания отново предизвикаха възмущение

OFFNews 16 ноември 2018 в 11:37 5627 2

Петър Петров

Изказване на депутат от НФСБ/"Обединени патриоти" за децата с увреждания отново предизвикаха възмущение.

Този път техен автор е Петър Петров.

Пред "Дарик" той е заявил: "Тези деца, е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти.

"Аз самият съм виждал това чудо как тези деца, ненормални, нали... изобщо, във всяко едно отношение,... как тези деца изнасят концерти, как те рисуват, и туй нещо аз съм го видял с очите си. Сега не може да ми дойде на акъла как се казваше един завод за телове до Мездра, между Мездра и Луковит, не мога да се сетя. Но моето дълбоко убеждение е, че тези деца трябва да бъдат дадени в домове, където специалисти да се занимават с тях и да ги развиват, казва той в интервюто за радиото.

Малко по-късно депутатът обясни, че не е бил правилно разбран и не искал да каже, че деца с увреждания трябва да бъдат оставяни в домове. "Като кажа думичките деца, училища, домове, родители, свободно време, работа и да направиш от всичко това изречение, моля ви се", коментира Петров. "Казах, че е правилно това, което в момента се прави - децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да поеме задълженията си", коментира Петров.

Той обясни, че искал да каже, че децата е добре да бъдат в ръцете на специалисти, които да се занимават с тях, да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят. "Тези майки, които получават достатъчно помощи, докато децата им са до 18 години, те трябва да го кажат и това да е ясно на обществото", допълни депутатът.

Днес депутати от НФСБ определиха като фалшива новина информацията, че Петър Петров е казал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове.

В позиция на народните представители от НФСБ, разпространена от пресцентъра на партията, се заявява, че грижата и отговорността към децата с увреждания е обща - тя е както на семейството, така и на държавата, на близките на детето и на специалистите. "Споделяйки усилията на семейството, не подценявайки родителската грижа към всяко едно дете с увреждане, смятаме, че специалистите са тези, чиито квалифицирани услуги спомагат за неговото по-добро развитие. За нас това е отговорната позиция към децата с увреждания - а именно общата грижа на семейството, но и на държавата към тях. Всички останали интерпретации са опити за създаване на фалшиви новини, търсене на евтини спекулативни внушения и насаждане на напрежение в българското общество", пише в позицията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не е чул коментара на депутата от НФСБ Петър Петров за децата с увреждания, но се извинява "за неудобствата, които създаваме". "Мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото. Така е в политиката – трябва по някой път да се извиняваш за други грешки“, каза Цветанов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че национализмът е най-големият враг на патриотизма. Според него в случая никакви извинения не вършат работа. 

Колегата Петър Петров просто се раздаде! „Ненормални във всяко едно отношение деца“ е определение, което в контекста на депутата Петров е отношение към деца с увреждания. Бих приел това за обикновена некомпетентност, ако просто бяхме спрели до тук. Както се казва, той човекът толкова си може. Веднага след това се появи обаче ясната констатация, че въпросните деца „ненормални във всяко отношение…“ „трябва да бъдат дадени в домове“, очевидно с презумпцията, че там ще се грижат за тях по-добре от майките им. Депутат от мнозинството говори това, което утре ще внесе като законопроект, а вдруги ден ще гласува. Това, което говори колегата, не е безобидно. Днес този колега е един от вас и от вас зависи дали ще остане там. Вие днес сте отговорни за поведението му, защото той очевидно не съзнава нито какво е казал, нито какво е мястото му в обществото. Как ще понесете тази отговорност, пак зависи от вас, обяви Антон Кутев от БСП за България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

16.11 2018 в 14:29

....направо си прилича на Хайнрих Химлер, и на концепция го докарва,само дето "концлагери" сега са "домове"....май верно ще дойде,че ПатрЕотЕте са обикновени фашизоиди,при това от доста ниско качество....

11024

1

Комита

16.11 2018 в 12:07

Ех, Пешо, Пешо, с тая физиономия теб трябваше да оставят край завода за телове... :D