Духовници защитиха "Александър Невски" в съда

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2015 в 13:13 2865 5

Духовници защитиха

Снимка Николай Варадинов, Булфото

Лично патриарх Неофит и епархийски митрополити се явиха на заседанието на Върховния административен съд (ВАС) днес, на което беше разгледана жалбата срещу прехвърлянето на собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Преди година служебният премиер Георги Близнашки връчи акт за собственост на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет. Причината е, че от построяването преди 100 години до сега храмът не е имал акт за собственост. Именно решението на Министерски съвет от 1 октомври 2014 година се оспорва пред Върховния административен съд (ВАС) от културно-историческо дружество "Будител".

В съда днес адвокатите на Българската православна църква (БПЦ) поискаха от ВАС да отхвърли като недопустима жалбата и посочиха като аргумент, че жалбоподателят няма правен интерес.

Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че решението на правителството е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна.

"БПЦ трябва да продължи да управлява храм-паметник "Свети Александър Невски", така както го е управлявал през последните 90 години, но собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна", коментира той пред журналисти, цитиран от БНР.

Митрополит Гавриил определи жалбата като абсурд и предупреди, че храмът не може да остане без духовно ръководство.

В 8.30 часа днес пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, с който църквата призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за запазването на катедралата като нейна собственост. По този повод камбаните във всички столични храмове започнаха да бият тревожно между 9 и 9.30 ч.

Затова сме тук - за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което МС беше решил вече, сподели патриарх Неофит преди делото и добави, че не познава жалбоподателите, но очаква съдът да потвърди решението на правителството, каза митрополитът.

Съдът трябва да се произнесе за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2015 в 15:04

Трудно се изкарва БКП-то от умовете на хората в тая държава. Щото БКП-то не е просто партия, а е начин на мислене. Все на обнародване те кара. Все си горд, че си прост и дори не можеш да се прекръстиш. Колко ли телило има да теглим докато си иде комунизма...

07.12 2015 в 14:44

Най-големият храм е патриаршеска катедрала, той е дом за молитва и място, където се извършват Тайнства, а не публична или частна държавна собственост, в която атеисти да си разхождат кучетата вътре и да имат големите претенции тържище ли е или не. В тържище превръщат храма точно тези, които не знаят как да се кръстят, но пък иначе имат мнение по всички въпроси и са будни и либерални. За редовия неправославен гражданин си има молове. Що не се пробва да оспорва собствеността им съда и да предявява легитимните си интересни и за тях? И защо сульо и пульо си мислят, че преминавайки могат да плеснат по един шамар на Църквата и тя да си трае? Надявам се, да не си дават сметка на Кого точно удрят шамар...

07.12 2015 в 14:32

Хората, които не могат да се прекръстят също имат легитимни интереси по отношение на тази сграда.

И ако седмочисленикът долу няма представа за разликата между обществена държавна собственост и частна държавна собственост, то редовият гражданин съвсем естествено иска да се попречи на БПЦ да обърне най-големия храм в най-долно тържище, както е постъпила с ред други, които са нейна собственост. Просто поповете са ни такива.

07.12 2015 в 14:06

Защото няма такова нещо като народна собственост! И защото храмът е на вярващия народ и в момента, тоест - на Църквата, а не на сульо и пульо, дето даже не знаят как да се прекръстят.

07.12 2015 в 13:55

Що да не е на народна ???