Духовници защитиха "Александър Невски" в съда

OFFNews 07 декември 2015 в 13:13 3543 5

Духовници защитиха

Снимка Николай Варадинов, Булфото

Лично патриарх Неофит и епархийски митрополити се явиха на заседанието на Върховния административен съд (ВАС) днес, на което беше разгледана жалбата срещу прехвърлянето на собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Преди година служебният премиер Георги Близнашки връчи акт за собственост на Българската патриаршия на церемония в Министерския съвет. Причината е, че от построяването преди 100 години до сега храмът не е имал акт за собственост. Именно решението на Министерски съвет от 1 октомври 2014 година се оспорва пред Върховния административен съд (ВАС) от културно-историческо дружество "Будител".

В съда днес адвокатите на Българската православна църква (БПЦ) поискаха от ВАС да отхвърли като недопустима жалбата и посочиха като аргумент, че жалбоподателят няма правен интерес.

Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че решението на правителството е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна.

"БПЦ трябва да продължи да управлява храм-паметник "Свети Александър Невски", така както го е управлявал през последните 90 години, но собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна", коментира той пред журналисти, цитиран от БНР.

Митрополит Гавриил определи жалбата като абсурд и предупреди, че храмът не може да остане без духовно ръководство.

В 8.30 часа днес пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, с който църквата призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за запазването на катедралата като нейна собственост. По този повод камбаните във всички столични храмове започнаха да бият тревожно между 9 и 9.30 ч.

Затова сме тук - за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което МС беше решил вече, сподели патриарх Неофит преди делото и добави, че не познава жалбоподателите, но очаква съдът да потвърди решението на правителството, каза митрополитът.

Съдът трябва да се произнесе за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови